OLJE OG GASS

Her er ny olje- og energiminister og ny samferdselsminister

Kjell Børge-Freiberg og Jon-Georg Dale (Frp) overtar for Søviknes og Solvik-Olsen.

Kjell Børge-Freiberg og Jon-Georg Dale, begge fra Frp, overtar for Søviknes og Solvik-Olsen.
Kjell Børge-Freiberg og Jon-Georg Dale, begge fra Frp, overtar for Søviknes og Solvik-Olsen. Foto: Stortinget/Frode Hansen/VG/Scanpix
30. aug. 2018 - 12:37
Frp-statsrådene Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes trekker seg. De blir erstattet av Jon Georg Dale og Kjell-Børge Freiberg.

– Familien vår flytter til USA for et år. Kona mi har fått tilbud om en legestilling ved et stort barnesykehus i Birmingham Alabama. Da denne fantastiske muligheten dukket opp, var det bare å gripe den, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

46-åringen forteller at ektefellen lenge har tilpasset seg hans politiske karriere.

Fakta om Jon Georg Dale

* Norsk politiker fra Fremskrittspartiet. Landbruks- og matminister siden som 2015.

* Født 16. juni 1984.

Dale har arbeidet i næringsmiddelbransjen 2003–2010 hos Nortura, Johs. Jacobsen kjøtt AS og hos Kraft Laks AS.

* Han var medlem av Volda kommunestyre 2003–2015 og medlem av Møre og Romsdal fylkesting 2009–2011. Han var politisk rådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe 2010–2013.

Dale var vararepresentant til Stortinget 2009–2017. Fra 2017 er han stortingsrepresentant for Møre og Romsdal.

* Han var statssekretær i Samferdselsdepartementet 2013–2014 og i Finansdepartementet 2014–2015 før han ble statsråd.

(Kilde: snl)

– Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt. Derfor takket jeg nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. En stortingsplass binder oss for hele perioden, sier han.

Solvik-Olsen uttaler på partiets nettsider at han er innstilt på å fortsette som nestleder i partiet, men at han bedt sentralstyre diskutere at han skal bo i USA. Han sier også at han er innstilt på å være tilbake i Norge til neste års valgkamp.

Dale og Hoksrud

Flere kilder bekrefter at Jon Georg Dale går fra Landbruksdepartementet og overtar Samferdselsdepartementet etter Solvik-Olsen. Med disse endringene er det bare partileder og finansministeer Siv Jensen som er igjen i regjeringen av Frp-erne som gikk inn i regjeringen etter valget i 2013, skriver Aftenposten.

Ifølge Dagens Næringslivs kilder er det stortingsrepresentant Bård Hoksrud som overtar som landbruksminister etter Dale.

Fakta om Kjell-Børge Freiberg 

* Norsk politiker fra Fremskrittspartiet.

* Født 24. april 1971.

* Han er utdannet ved Statens fiskerifagskole og har fagbrev som prosessoperatør i næringsmiddelindustrien. Han har arbeidet i fiskefôrprodusenten Skretting i Stokmarknes.

* Medlem av Hadsel kommunestyre siden 1995 og ordfører 2007–2015.

* Fra 2015 til 2017 var han statssekretær i Olje- og energidepartementet.

* Fra 2017 er han stortingsrepresentant for Nordland.

(Kilde: snl)

Hoksrud sitter i dag i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, men har erfaring fra regjeringsapparatet som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Statsministerens kontor bekrefter at det blir endringer i regjeringen fredag, men ingen navn er bekreftet.

Søviknes

Også olje- og energiminister Terje Søviknes går av som statsråd, melder DN. Hans avgang skal være knyttet til at han ønsker å gå tilbake til lokalpolitikken. NRK får opplyst av Søviknes er tiltenkt en viktig rolle i fylkes- og kommunevalget neste år.

Mannen som overtar etter Søviknes, skal være Frps stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (47). Freiberg var i mange år ordfører i Hadsel i Nordland før han i 2015 ble statssekretær i Olje- og energidepartementet. I 2017 ble han innvalgt på Stortinget, og han sitter i dag i næringskomiteen.

Jensen takker

Frp-leder Siv Jensen kommenterer Solvik-Olsens avgang på Frps hjemmesider torsdag og takker ham for innsatsen.

– Ketil er en ressurs partiet vil ha stor nytte av i mange år fremover – også den tiden han er i USA. Jeg vil takke for han innsatsen som statsråd så langt, og jeg leder meg til å drive valgkamp med Ketil om ett år, sier Jensen.

I et blogginnlegg i Nettavisen understreker Solvik-Olsen at han vil være tilbake i Norge til valgkampen i 2019.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.