KRAFT

– Frekt at industrien slipper elsertifikater

INDUSTRIEN MÅ BETALE: Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund er opprørt over at Norske Skog og Yara slipper å betale for de grønne sertifikatene.
INDUSTRIEN MÅ BETALE: Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund er opprørt over at Norske Skog og Yara slipper å betale for de grønne sertifikatene. Bilde: Rikke Åserud
Øyvind LieØyvind Lie
15. apr. 2011 - 15:20

I dag ble det klart at kraftintensive bedrifter som Norske Skog og Yara slipper å betale for elsertifikatene.

Årsaken er at regjeringen ønsker å ha samme regler i Norge og i Sverige for å unngå konkurransevridning. Dermed må vanlige huseiere ta en større del av regningen.

Les også: Norske Skog slipper å kjøpe sertifikater

Les også: Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

– Frekt

Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund er opprørt.

– Det er bare å føre det opp på listen over ting vi har sett før. Først veltet de hovedtyngden av nettleien over på vanlige forbrukere. Industrien betaler ikke noe særlig avgifter, ikke Enova-avgift heller, til tross for at de ikke betaler et øre i avgift til Enova. Og så får vi dette på toppen, sier Refling.

– Hvor frekk er det mulig å bli? Dette går over stokk og stein. Det er så systematisk at noen bør se seg selv i speilet, det kan ikke fortsette sånn.

Les også: Vil ha industri å selge kraft til

– Alle må dra lasset

– Hvis man mener alvor med å drive miljøpolitikk må alle være med å dra det samme lasset. Men jeg er ikke overrasket. Jeg synes det er ganske drøyt og mer enn frekt. Hvis man mener industrien har behov for mer penger til å finansiere sin ordinære drift, må man gjerne støtte industrien på en eller annen måte. Men å gjøre det på denne måten, sendes en uforholdsmessig stor del av regningen til oss sluttforbrukere, sier Refling.

– Men Norske Skog sier at de må legge ned fabrikkene sine hvis de ikke får unntak på samme måte som i Sverige. Og Yara vurderte å investere i Sverige istedenfor i Norge hvis det ikke ble unntak?

– Jo, men hvis man innfører et system med grønne sertifikater for å støtte produksjon av grønn energi, må alle som bruker energi være med i systemet. Industrien tror de har en gudgitt rett til å få gavepakker hele tiden. Det er ikke det at jeg ikke har sans for industrien, men det må gjøres på en annen måte, sier Refling.

Les også: – Norske Skog må slippe elsertifikatene

Torgeir Øines, Fagdirektør bolig, Forbrukerrådet
Kritisk FORBRUKERRÅDET KRISIK: Fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet synes ikke det er bra at vanlige forbrukere må ta en større del av kostnadene ved de grønne sertifikatene. (FOTO: CF Wesenberg/Kolonihaven) CF Wesenberg/Kolonihaven

Kritisk

Også Forbrukerrådet er kritisk.

– Jeg synes ikke noe om at forbrukerne må betale en større del av en sånn regning. Industrien og næringslivet bør også være med å betale, sier fagdirektør for bolig, Torgeir Øines, til Teknisk Ukeblad.

– Vil dere forsøke å gjøre noe med saken?

– Vi må se litt nærmere på hva som er begrunnelsen og hva som er mulig å få til. Men vi oppfordrer helt klart regjeringen til ikke å belaste forbrukerne unødig mye, sier han.

Les også: Vil ikke presse ut industrien

Avviser kritikken
LOVEN KOMMER: Lovgrunnlaget for et grønt sertifikatmarked kommer i løpet av høsten, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet.
AVVISER KRITIKKEN: Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i OED avviser kritikken fra Huseiernes Landsforbund og sier grønne sertifikater vil gi billigere strøm. Jannicke Nilsen

Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet avviser kritikken.

– Grønne sertifikater vil øke tilbudet av kraft og trekke markedsprisen på strøm ned. Det er flere beregninger som viser at nettoeffekten av el-sertifikatpris på den ene siden, og redusert markedspris på den andre vil føre til billigere strøm for forbrukerne. Dette i tillegg til at det bidrar til økt forsyningssikkerhet og mer klimavennlig kraftproduksjon. Når vi i tillegg får skjermet konkurranseutsatt virksomhet og arbeidsplasser så bør dette glede alle innbyggere i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.