INDUSTRI

Fransk storsatsing på havvind

SATSER TUNGT: Frankrike ber nå vindbransjen bygge ut 3000 megawatt (MW) havvind, med løfte om nye 3000 MW etter det igjen. Det gir industrielle muligheter for vindbransjen, som fra før skal bygge ut 25.000 MW i Storbritannia.
SATSER TUNGT: Frankrike ber nå vindbransjen bygge ut 3000 megawatt (MW) havvind, med løfte om nye 3000 MW etter det igjen. Det gir industrielle muligheter for vindbransjen, som fra før skal bygge ut 25.000 MW i Storbritannia. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
12. juli 2011 - 13:37

Frankrike har bedt vindbransjen om tilbud på totalt 3 gigawatt (GW) offshore vindkraft til en kostnad på 10 milliarder euro (77,6 mrd. kroner).

Dette tilsvarer 500-600 av dagens vindturbiner. Vinnerne utropes i april 2012, og da kommer det et nytt oppdrag på 3 GW.

Bakgrunnen for de massive utbyggingene er et fransk mål om en 23 prosent fornybar energimiks innen 2020.

Havvind: 51 prosent vekst

Ønsker 25 GW

Den franske satsingen på havvind er ikke like stor som britenes runde 3, som totalt skal levere rundt 25 GW. Men den gir massive forretningsmuligheter for fransk og utenlandsk vindindustri.

Franskmennene ønsker å ha 6 GW vindturbiner i drift offshore innen 2015. Med 30 planlagte havvindparker er de allerede på vei mot 8 GW, hvis alle bygges. På sikt er målet 25 GW vindkraft, inkludert landbasert vind.

Den franske elektrisitetsmiksen består i dag av rundt 80 prosent kjernekraft. I 2008 var forbruket på 575 terawattimer (TWh) strøm, og 462 TWh kom fra kjernekraften, ifølge World Nuclear Association.

Kina inntar vindtoppen

Dong vil være med

Det danske selskapet Dong fikk ikke være med å bygge ut vindparkene i britenes runde 3. Norske Statkraft og Statoil skal stå for en enorm utbygging på Doggerbanken gjennom konsortiet Forewind. Denne gangen har Dong signert en avtale med franske EDF Energies Nouvelles for å sikre seg franske kontrakter. De vil ta i bruk 6 megawatt-turbiner fra den franske leverandøren Alstom.

Statkraft satser først og fremst på Storbritannia nå, og har så langt ingen planer om å satse på havvind også i Frankrike.

Spanske Iberdrola og franske GDF Suez er derimot interessert, begge med franske Areva som turbinleverandør. Trolig blir det M5000-turbinen på 5 megawatt som velges. Tyske Repower og Siemens samt danske Vestas er også interessert i å bygge de franske vindparkene.

President Sarkozy lover 10.000 nye jobber som følge av utbyggingene. Prisen på utbyggingen skal ifølge en pressemelding fra Alstom i snitt ligge på 3,5 millioner euro (27 millioner kroner) per megawatt (MW). Det er omtrent det doble av prisen for vindkraft på land, som PricewaterhouseCoopers har anslått til 1,6 mill. euro per MW.

Setter kurs for Doggerbanken

Nye vindparker

Den franske regjeringen er spesielt opptatt av tre forhold når vinneren skal kåres: kostnaden per kilowattime, potensielle fordeler for fransk industri og samfunn og utbyggerens respekt for havet og de som lever av det.

Tilbudene må leveres innen januar 2012.

I Norge er det installert rundt 430 megawatt (MW) vindkraft på land, fordelt på rundt 300 vindmøller. Til havs har vi så langt bare den flytende vindmøllen Hywind på 2,3 megawatt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

44 TWh norsk havvind

– Norge griper ikke sjansen

Norges første havvindpark: Jakter på leverandør

Investerer 1700 milliarder i havvind

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.