MARITIM

Fra svart til grønn energi på Kollsnes

CCB startet som Norges første forsyningsbase til olje- og gassindustrien offshore – nå er selskapet i gang med omstilling til nye og grønne energiformer.

Spesialutgave av Teknisk sett ble spilt inn på Nor-Shipping 6. juli.  Administrerende direktør Ronny Haufe i CCB Energy (i midten) var gjest og fortalte maritim-journalist Tore Stensvold  (tv.) og  Odd Richard Valmot om hvordan selskapet bygger opp en grønn næringspark.
Spesialutgave av Teknisk sett ble spilt inn på Nor-Shipping 6. juli.  Administrerende direktør Ronny Haufe i CCB Energy (i midten) var gjest og fortalte maritim-journalist Tore Stensvold  (tv.) og  Odd Richard Valmot om hvordan selskapet bygger opp en grønn næringspark. Foto: Beate Johnsen
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
16. apr. 2022 - 17:00

Coast Center Base (CCB) ble etablert 1973 på Ågotnes for å sørge for at den oppblomstrende offshoreindustrien skulle få alt av forsyninger, fra rør til kjemikalier, drivstoff, mat og alt annet som trengs. CCB har ekspandert og opprettet flere baser og  datterselskaper. Siste skudd på stammen er CCB Energy.

– Vi bygger opp en grønn industripark på Kollsnes. Vi har god plass til pilotanlegg og prøver å se hvordan de som etablerer seg kan utnytte hverandres biprodukter og spille hverandre gode, sier administrerende direktør Ronny Haufe i CCB Energy Haufe.

Han nevner blant annet at Kollsnes blir mottaksanlegg for CO2 som skal sendes i rør og pumpes ned i tette deponier under havbunnen. Det åpner for mulighet til å produsere blått hydrogen og ammoniakk med karbonfangst. Kollsnes kan også bli et senter for å fange CO2 fra lufta, såkalt DAC- «direct air capture», mener Haufe.

Han har flere ideer og kontaktes fra nær og fjerne av oppstartsselskaper og etablerte bedrifter som vil være med  i den grønne industriparken.

Teknisk Ukeblad var på Nor-Shipping 4.-7. april og møtte deler av den maritime og grønne næringen. Dette er en spesialutgave av Teknisk Sett, ledet av Odd Richard Valmot og TUs maritim-journalist og forfatter av boka «Hvor fartøy flyte kan…», Tore Stensvold.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag:

Den nye Aurora-klassen bilskip (PCTC) har plass til 9.100 biler. De åtte første skal gå på LNG, men kan ombygges til ammoniakk. De fire neste i serien får ammoniakkmotor fra MAN. I tillegg skal skipene ha batteripakke, solceller og landstrøm.
Les også

Hoëgh: Får 146 millioner i ammoniakkstøtte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.