KRAFT

– Forsyningssikkerheten kan svekkes hvis spotbørs-monopolet fjernes

Statnett advarer.

Statnett mener Nord Pool Spots monopol må beholdes for å bevare forsyningssikkerheten.
Statnett mener Nord Pool Spots monopol må beholdes for å bevare forsyningssikkerheten. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. mars 2014 - 08:42

EU vil innføre regler som gjør det umulig å for Nord Pool Spot å opprettholde sitt monopol i Norden hvis landene børsen opererer i ikke vedtar en egen monopollovgivning.

Dette er Statnett-direktør Bente Hagem svært kritisk til.

Det som nå foreslås i EU er at det skal legges til rette for konkurranse mellom spotbørser. Men i det integrerte europeiske kraftmarkedet er organiseringen av handelen komplisert nok fra før når 40 systemoperatører og 15 børser deltar i den daglige beregningen av spotprisen. Hvis det også skal være mange børser i hvert område, er det en risiko både for prissettingen og for effektiviteten, sa Hagem på Energi Norges vinterkonferanse i Berlin onsdag.

Eivind Reiten varsler færre nettselskaper

Les også:

– Kun et verktøy

Hun viste til at Nord Pool Spot har 85 prosent markedsandel i Norden, og sa at børsen har svært lave gebyrer i europeisk sammenheng.

Nord Pool Spot eies av de nordiske systemoperatørene Statnett, Svenska Kraftnät, Fingrid, Energinet.dk og de baltiske systemoperatørene Elering, Litgrid og Augstsprieguma tikls.

– Kraftbørsen er kun et verktøy for driftssikkerhet, og den legger til rette for optimal utnyttelse av kraftproduksjon og nett, sa Hagem.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper hun.

– Faren er at det blir så komplisert at prisene kan bli satt feil. Da kan man få problemer med å regne ut prisen, slik at man må utføre en såkalt eksplisitt auksjon mellom Norden og kontinentet. Om man må i gang med dette på en kald vinterdag, skal det ikke mye til før prisene fyker i været. Dette er vår bekymring, sier Hagem.

Les også: – For sent å bygge kabler til Tyskland

Hvis Nord Pool Spot ikke får beholde sitt monopol i Norden, mener Statnett-direktør Bente Hagem at det kan redusere forsyningssikkerheten.
Hvis Nord Pool Spot ikke får beholde sitt monopol i Norden, mener Statnett-direktør Bente Hagem at det kan redusere forsyningssikkerheten.

Redusert forsyningssikkerhet

– Er det slik at man her vil ha konkurranse for konkurransens skyld uten at man tar hensyn til at kompleksiteten gjør at det ikke blir noen gevinst igjen for samfunnet som helhet når tiltaket innføres?

– Konkurranse er bra og konkurranseregler skal respekteres. Men på dette området er det bedre å ha et monopol som er regulert. Det vil faktisk være bedre for kraftmarkedet, siden børsens rolle er som tilrettelegger for et åpent og effektivt marked.

 Hun mener kravet kan føre til redusert forsyningssikkerhet.

En spotbørs er i seg selv ikke kommersiell virksomhet, men en del av vår infrastruktur, og en veldig viktig del av denne infrastrukturen. Det er nemlig avgjørende for å få riktig optimal kraftflyt, som kan være krevende spesielt når det er kaldt og systemet er presset, sier Hagem.

Les også: Denne strømkabelen var nede i 103 dager siste halvår i fjor

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Bot

EU-kommisjonen bøtela nylig Nord Pool Spot for konkurransehemmende virksomhet.

– Det har Nord Pool Spot allerede beklaget. Konkurransereglene skal uansett overholdes. Spørsmålet nå er om vi skal få lov til å ha en regulert børs i vårt eget område. Det mener vi at bør gå an, sier Hagem.

Får dere ikke lov til dette i dag?

– De som har lovfestet monopol i dag, som Spania og Italia, får beholde systemet. Men de som ikke har dette lovfestet når det nye EU-regelverket trer i kraft, vil ikke få tillatelse til det.

Så Norges problem er at det som i dag er praksis ikke er lovfestet? Bør politikerne gjøre det?

– Det er det andre enn Statnett som bestemmer, sier Hagem.

Lien vil ha monopol

Energiminister Tord Lien (Frp) er enig med Statnetts syn på saken.

EU mener at det skal være konkurranse mellom børser. Vi har forsøkt å si at vi mener at det er viktig å ha et marked som fungerer. Det er kun når det gjelder spotbørs at det er monopol, og det har vi ment er en god ordning som bør videreføres.

– Men vi har ikke kommet til noen endelig avklaring med EU på dette. Vår posisjon har vært at det viktigste er å ha et velfungerende marked, noe vi mener vi har, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

– Men er det aktuelt å slå fast dette i lovs form?

– Nå jobber vi mot Brussel i denne saken, og så får vi se. Vi håper å få løse dette og beholde dagens situasjon. Hvorvidt det vil la seg gjøre er for tidlig å konkludere om, sier energiministeren.

Praksisen med at spotbørsen for kraft har monopol er en god ordning som bør videreføres, mener energiminister Tord Lien (Frp). Øyvind Lie
Les også:

Planene om Lappland Kraftverk kan gå i vasken

– Hull i hodet med direkteoppvarmet vann i Norge

173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.