KRIGEN I UKRAINA

Forsvarsekspert mener Norge bør sende F-16-fly til Ukraina

De 57 norske F-16 jagerflyene som er i ferd med å fases ut, bør sendes til Ukraina. Det mener forsvarsanalytiker Einar Sørensen. 

Norske F-16-fly kan gi Ukraina et overtak i krigen mot Russland. Det mener en forsvarsanalytiker. Flyene er i ferd med å fases ut til fordel for de mer moderne F-35, men kan relativt raskt være operative.
Norske F-16-fly kan gi Ukraina et overtak i krigen mot Russland. Det mener en forsvarsanalytiker. Flyene er i ferd med å fases ut til fordel for de mer moderne F-35, men kan relativt raskt være operative. Arkivfoto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
17. feb. 2023 - 08:11

– Det finnes ikke bedre velholdte F-16 jagerfly enn de norske kampflyene. De er operative og kan sendes til Ukraina av løpet av kort tid, sier Einar Sørensen til Dagbladet.

Han mener de norske kampflyene kan være med på å hjelpe Ukraina til å vinne krigen mot Russland.

De 57 F-16-flyene er i ferd med å erstattes av de mer moderne F-35. 32 av flyene er solgt til Romania og 12 til USA. De resterende flyene er foreløpig ikke solgt. Men samtlige fly er fremdeles i Norge.

– Dersom USA og Nato bestemmer seg for å donere jagerfly til Ukraina, er de norske F16-flyene et særdeles godt alternativ, mener Sørensen.

Ukrainas chargée d'affaires til Norge, Lilja Hontsjarevytsj, sa torsdag at landet trenger F16-fly, og at de har bedt Norge om å donere også kampfly til landet.

Kaptein og lærer i luftmakt ved Luftkrigsskolen, Finn Bindoff, bekrefter overfor Dagbladet at de norske F16-flyene er operative og lett kan tas i bruk, men påpeker at dette er et politisk spørsmål.

Einar Sørensen mener at USA og Romania er nøkkelen til at de norske F16-flyene kan havne i Ukraina.

– Jeg er sterkt i tvil om Romania har kapasitet til å ta imot, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge gir inntil 1,6 milliarder kroner til et tsjekkisk initiativ til å kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina. Bildet er tatt under et besøk på Nammo på Raufoss tidligere i år. Regjeringen har tidligere gitt støtte til å øke produksjonen der.
Les også

Gir milliardbeløp i ammunisjon-støtte til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.