MARITIM

Forsvaret frykter at fregattsaken svekker ulykkesrapportering

Forsvaret mener etterforskningen etter ulykken med fregatten Helge Ingstad har negativ innvirkning på rapportering av ulykker.

Forsvaret mener etterforskningen av fregattforliset i 2018 har hatt en negativ innvirkning på rapportering av ulykker og frykter at de ikke vil bli undersøkt med tilstrekkelighet i fremtiden, skriver Forsvarsdepartementet i et brev til Riksadvokaten.
Forsvaret mener etterforskningen av fregattforliset i 2018 har hatt en negativ innvirkning på rapportering av ulykker og frykter at de ikke vil bli undersøkt med tilstrekkelighet i fremtiden, skriver Forsvarsdepartementet i et brev til Riksadvokaten. Foto: Terje Pedersen/NTB
1. juli 2022 - 10:52

I et brev til Riksadvokaten skriver Forsvarsdepartementet at etterforskningen av forliset «i stor grad har vært innrettet mot enkeltpersoner», og at dette allerede har fått følger, skriver Bergens Tidende.

Forsvaret vedtok nylig et forelegg på ti millioner kroner etter ulykken i november 2018. I tillegg risikerer offiseren som hadde ansvaret på broen opptil fem års fengsel.

I begrunnelsen for foretaksstraffen skriver Riksadvokaten at Forsvaret har gitt uttrykk for bekymring for at etterforskningen og påtalebehandlingen av saken «kan lede til at fremtidige ulykker ikke blir undersøkt med den åpenhet som er nødvendig for å ivareta behovet for læring». I et brev 20. mai skriver departementet at Forsvaret sier etterforskningen «allerede har fått en negativ innvirkning på hvordan hendelser og ulykker rapporteres og undersøkes i Forsvaret».

Bekymringen avvises av Riksadvokaten, som forventer at departementet sørger for grundige undersøkelser også ved fremtidige ulykker.

Sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen, ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet, men henviser til Forsvarsdepartementet. De hadde ikke anledning til å kommentere saken før den ble publisert torsdag.

Noen av de siste delene av fregatten «Helge Ingstad». Destruksjonen er nå fullført.
Les også

Dette er alt som nå er igjen av «Helge Ingstad»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.