MARITIM

Forsvarsdepartementet godtar foretaksstraff på 10 millioner kroner etter Ingstad-havariet

Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter har ilagt Forsvarsdepartementet en foretaksstraff på 10 millioner kroner etter havariet med KNM Helge Ingstad. 

KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader.
KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader. Foto: Terje Pedersen / NTB
28. juni 2022 - 14:35

Forsvarsdepartementet har tirsdag meddelt statsadvokaten at forelegget blir vedtatt.

Straffen gis for overtredelse av straffeloven § 356, jf. § 355, jf. § 27 for «ved uaktsomhet å ha forårsaket sjøskade eller lignende ulykke, som lett kunne medføre tap av menneskeliv», heter det i pressemeldingen.

I mai konkluderte Riksadvokaten med at det var grunnlag for å ilegge Forsvarsdepartementet foretaksstraff etter fregattforliset. Den gang ville ingen av partene si hvor stor boten kunne bli.

KNM Helge Ingstad sank etter en kollisjon med et tankskip i Hjeltefjorden natt til 8. november 2018. Statsadvokaten mener uaktsom navigering var hovedårsaken til kollisjonen, og den 32-årige vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er tiltalt for uaktsom forårsakelse av sjøskade.

Rettssaken starter 16. januar neste år i Hordaland tingrett, og det er satt av åtte uker til behandlingen.

Da tankskipet TS Sola kalte opp vaktsjefen på Helge Ingstad for å be om kursendring, forsto ikke vaktsjefen at tankskipet beveget seg og at det var kollisjonsfare. Kunstig intelligens kunne antagelig ha bidratt til mer informasjon om omgivelsene og dermed bedre forståelse av situasjonen, mener NTNU-professor
Les også

NTNU-forsker vil lære autonome systemer risikoforståelse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.