MARITIM

Forsvarsdepartementet godtar foretaksstraff på 10 millioner kroner etter Ingstad-havariet

Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter har ilagt Forsvarsdepartementet en foretaksstraff på 10 millioner kroner etter havariet med KNM Helge Ingstad. 

KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader.
KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader. Foto: Terje Pedersen / NTB
28. juni 2022 - 14:35

Forsvarsdepartementet har tirsdag meddelt statsadvokaten at forelegget blir vedtatt.

Straffen gis for overtredelse av straffeloven § 356, jf. § 355, jf. § 27 for «ved uaktsomhet å ha forårsaket sjøskade eller lignende ulykke, som lett kunne medføre tap av menneskeliv», heter det i pressemeldingen.

I mai konkluderte Riksadvokaten med at det var grunnlag for å ilegge Forsvarsdepartementet foretaksstraff etter fregattforliset. Den gang ville ingen av partene si hvor stor boten kunne bli.

KNM Helge Ingstad sank etter en kollisjon med et tankskip i Hjeltefjorden natt til 8. november 2018. Statsadvokaten mener uaktsom navigering var hovedårsaken til kollisjonen, og den 32-årige vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er tiltalt for uaktsom forårsakelse av sjøskade.

Rettssaken starter 16. januar neste år i Hordaland tingrett, og det er satt av åtte uker til behandlingen.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.