ENERGI

Første gassturbin drevet av ren hydrogen

Forskere har klart å drive en gassturbin med 100 prosent hydrogen, melder Universitetet i Stavanger (UiS) .

Forskere fra Universitetet i Stavanger har klart å drive en gassturbin med 100 prosent hydrogen. Fra venstre Mohsen Assadi, Bjarte Hetlelid og Reyhaneh Banihabib.
Forskere fra Universitetet i Stavanger har klart å drive en gassturbin med 100 prosent hydrogen. Fra venstre Mohsen Assadi, Bjarte Hetlelid og Reyhaneh Banihabib. Foto: UiS
1. juni 2022 - 15:56

UiS driver et mikrogassanlegg i Risavika som produserer både varme og elektrisitet. Gassturbinen leverer varmt vann til oppvarming av laboratoriebygningene i nærområdet.

Forskerne har jobbet med å utvikle en metode for å bruke rent hydrogen som brensel i gassturbinen. Målet er å produsere elektrisitet med null CO2-utslipp.

I midten av mai ble en viktig milepæl nådd. Da startet de kjøring av turbinen på 100 prosent hydrogen.

– Vi har satt verdensrekord i hydrogenforbrenning i mikrogassturbin. Ingen har kunnet produsere på dette nivået tidligere, sier professor Mohsen Assadi som leder forskningen ved UiS.

Uten CO2-utslipp

De har nå bevist at de kan bruke hydrogen i eksisterende infrastruktur for naturgass. 

– Effektiviteten av å drive gassturbinen med hydrogen blir noe mindre. Den store gevinsten er å kunne utnytte infrastrukturen som allerede finnes. I tillegg er det ingen CO2-utslipp forbundet med denne energiproduksjonen, sier Assadi.

Ved gassturbinanlegget i Risavika har man tilgang til naturgass. Til nå har testingen av anlegget blitt utført med metan og hydrogen. Da rekordresultatet ble oppnådd, kjørte forskerne turbinen på 100 prosent hydrogen.

– Vi startet med 100 prosent, og endte med 100 prosent. Ingen andre tilsvarende mikrogassturbiner kan vise til samme resultat, forklarer Assadi.

Han legger til at de nå vil se nærmere på begrensningene ved anlegget, og finne ut hvordan de kan øke kapasiteten mest mulig for å produsere mest mulig ren energi. Forskerne kommer til å produsere eget hydrogen, både blått hydrogen fra naturgass og grønt hydrogen via hydrolyse av vann. De kan være selvforsynt med hydrogen før årsskiftet.

Forskningen ved mikrogassanlegget ledes av professor Mohsen Assadi ved Institutt for energi- og petroleumsteknologi. Han har med seg doktorgradsstipendiat Reyhaneh Banihabib og ingeniørene Magnus Wersland og Bjarte Hetlelid (Norce) til å kjøre testene av anlegget.

Haltenbanken, hvor Heidrun-feltet ligger, er ett av de områdene hvor studien mener det er mulig med flytende gasskraftverk med CO2-fangst, for å forsyne oljeinstallasjoner med strøm.
Les også

– Kan kutte 5 millioner tonn CO2 i året: Vil bruke flytende gasskraftverk med CO2-fangst på sokkelen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.