OLJE OG GASS

Forskningsrådet brukte «Idol»-metoden for å finne de beste prosjektene

Oppdager korrosjon: Bruksområdet for ODIMS er å detektere korrosjon under isolasjon ved hjelp av fiberoptisk måling. Bildet viser en fiberkabel montert mellom infrastruktur og isolasjon. Systemet er fleksibelt og modulært og kan installeres på eksisterende anlegg.
Oppdager korrosjon: Bruksområdet for ODIMS er å detektere korrosjon under isolasjon ved hjelp av fiberoptisk måling. Bildet viser en fiberkabel montert mellom infrastruktur og isolasjon. Systemet er fleksibelt og modulært og kan installeres på eksisterende anlegg. Bilde: CMR
2. mai 2015 - 10:41

Forskningsrådet har tildelt fire nye forskningsprosjekter på til sammen 37,5 millioner kroner gjennom Petromaks-programmet.

– Vi har et mål om å finne fram til nye såkalte «blue sky»-prosjekter, såkalt grensesprengende forskning. Vi fikk inn 33 skisser av nye prosjekter. Av disse ble 11 valgt ut til å gå videre til en sluttfinale hvor de ble vurdert av et finalepanel av eksperter. Det var en slags «Idol»-metode hvor til slutt fire prosjekter fikk støtte på til sammen 37,5 millioner kroner, sier rådgiver i Petromaks, Espen Forsberg Holmstrøm, til Teknisk Ukeblad.

Her er de fire prosjektene:

1. Smart fiberoptikk

Forskere fra Christian Michelsen Research (CMR) vil bruke fiberoptiske kabler under rørisolasjon for å oppdage korrosjon før den oppstår.

Oljeindustrien står overfor enorme slitasjeskader på mye av sin infrastruktur. Forskerne skal utvikle Online Distribuert Integritets Monitoreringssystem (Odims).

Slik kan operatøren drive målrettet inspeksjon og vedlikehold. På den måten vil enorme kostnader spares. Samtidig blir risiko for større ulykker redusert.

Les også: De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

2. Sensorovervåking av korrosjon

Forskere fra CMR har også fått støtte til å utvikle en Kelvin Probe (KP) – en sensor for å oppdage korrosjon gjennom såkalt korrosjonsbeskyttende materiale. Også dette vil kunne redusere kostnadene dramatisk.

KP er svært forenklet en variabel kondensator. Den måler korrosjon i trykktanker og rørledninger uten å være i direkte kontakt med stålet.

Den store fordelen ligger i at man slipper å gjøre inngrep som skader installasjonen eller stopper driften mens målingene pågår.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

3. Mikromåling av oljebrønner

Prosjektet «Micro Sonde Well Logging System» fra Iris og Sintef har som mål å skaffe data fra en oljebrønn på en måte som man hittil ikke har kunnet gjøre.

Ved å sende mikrosensorer i brønnstrømmen kan man gjøre målinger i hele brønnen uten å måtte stanse operasjon eller produksjon. Sensorene sjekker hele brønnen og måler trykk, temperatur og fluidegenskaper.

Et slikt system vil kunne redusere kostnader og CO2-utslipp, men kan også øke utvinningsgraden.

Les også: Inspiserer rørledningen tre ganger raskere enn en tradisjonell undervannsfarkost

4. Ny ventiltype

Gründerbedriften Typhonix har laget en ventil som slår sammen to prosesser: Separasjon og struping. Dette vil effektivisere separasjon av alle væskekomponenter på offshore oljeplattformer.

I dag brukes strupeventiler som har til formål å regulere trykk og strømning i brønnstrømmen før den separeres, men disse ventilene har en uheldig sideeffekt: de fungerer som miksere som med stor kraft blander oljen, vannet og gassen sammen.

Med den nye chokeseparatoren vil energien som brukes for å regulere brønnstrømmen også forberede og deretter separere de ulike fasene.

Ved bruk av den nye teknologien kan olje, vann og gass skilles fra hverandre både lettere og fortere enn før.

Les også: Norsk leteselskap kjøper 5 petaflops superdatamaskin

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.