FORSKNING

I byer er droneleveranser lite energieffektivt. På bygda er det annerledes – med medvind

I tynt befolkede områder kan droneleveranser utfordre de dieseldrevne budbilene – men i et urbant miljø med stor trafikk er den batteridrevne bilen ti ganger mer effektiv enn dronen.

34096194696_90e6398f17_k
34096194696_90e6398f17_k
John Edgren, Nyteknik.se
7. mai 2020 - 17:00

Samfunnet ser ut til å ha akseptert en utvikling i retning av leveranser med droner, selv om det koster mer energi å fly enn å rulle på veien. Men hvor mye større er energibehovet? Tyske Martin Luther Universitat i Halle-Wittenberg har regnet på saken.

Ti ganger mer energi enn elektrisk budbil

Forskernes resultater viser at en drone av multikopter-type kan bruke opptil ti ganger mer energi på å levere pakken i et urbant miljø, sammenlignet med hva en budbil gjør ved samme levering. Siden dronen leverer en pakke om gangen, er det alltid en tur/retur. I tillegg kommer motvind eller sidevind, faktorer som kan øke energiforbruket betydelig.

Undersøkelsen har gjort beregninger på leveranser både i bymiljø og utenfor storbyen. Dronene er målt opp mot dieseldrevne og elektrisk drevne varebiler.

For eksempel viste simuleringer at elbilen er best i Berlin med områdene rundt. Der slår den tunge trafikken effektiviteten til dieselmotoren. Den batteridrevne budbilen var fem ganger mer effektiv enn diesel – og hadde ti ganger høyere effektivitet enn dronen.

Flere hensyn utelatt

Studien, som er publisert i Transport research part D: Transport and Environment, betyr imidlertid ikke total fiasko for droneleveranser. Til dels har forskerne ikke tatt hensyn til det faktum at budbilen må ha en sjåfør, samt tiden som budbilene står stille – for eksempel på grunn av lading, service og vedlikehold.

Inne i byen er budbiler med korte, godt planlagte turer vanskelige å slå, ifølge studien – men når du kommer ut i tynt befolket strøk, er ikke budbilenes overtak like opplagt.

Hvis mottakeren befinner seg innenfor åtte kilometer fra selve sentralen og vindforholdene er gunstige, vil dronen slå dieselbilen hvis leveransen er én enkelt pakke.

Denne artikkelen ble først publisert av Ny Teknik.

Kenhardt-anlegget dekker et område på 30 kvadratkilometer, ca. 4200 fotballbaner. Anlegget består av 540 MW solenergi, 225 MW batterier og 1,1 GWh lagringskapasitet. Det skal levere strøm i 25 år.
Les også

Scatec-sjefen: Solcelle-prisen har falt til tre prosent av prisen i 2008

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.