KRAFT

– Fornybaravklaringen haster

HASTER: Det haster med å få en avklaring på Norges fornybarforhandling med EU, mener påtroppende NVE-sjef Per Sanderud.
HASTER: Det haster med å få en avklaring på Norges fornybarforhandling med EU, mener påtroppende NVE-sjef Per Sanderud. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
7. juni 2011 - 14:16

Norge forhandler nå med EU om hva som skal være Norges fornybarandel for å oppnå EUs fornybardirektiv.

– Det haster litt å få dette direktivet på plass og bli enig med EU om Norges fornybarandel, sa Sanderud på Enova og Norges vassdrags- og energidirektorats årlige vindkraftseminar i går.

Håper på enighet

– Det er så langt ikke oppnådd enighet, men jeg håper den kommer om ikke lenge. For det er en nær sammenheng mellom direktivet og elsertifikatordningen, sa Sanderud.

Sverige har satt som krav at Norge har implementert direktivet før det felles sertifikatmarked trer i kraft, etter planen 1. januar 2012.

Sanderud er i dag sjef for Eftas overvåkningsorgan Esa, men begynner som vassdrags- og energidirektør 1. juli.

Les også: – Å være sjef er vel det jeg kan

Høyt krav

Ifølge Energi Norge må Norge øke andelen fornybar energi i sluttforbruket fra om lag 60 prosent i dag til 75 prosent i 2020 hvis EU-landenes beregningsmetode skal legges til grunn.

Norge må oppfylle direktivet fordi vi er med i EØS, men håper å slippe billigere unna fordi vi har så mye fornybar vannkraft.

EU mener Norge er rikt nok til å ta samme byrden som de andre landene, selv om fornybarandelen allerede er høy.

Les også: – Vi trenger ikke EUs fornybarmål

Viktig avklaring

Etter sitt innlegg ville ikke Sanderud sette noe tidspunkt for når han mener forhandlingene med EU må være sluttført for at planene om et felles norsk-svensk elsertifikatmarkedet skal unngå å grunnstøte nok en gang, men henviste til Olje- og energidepartementet som forhandler om saken.

– Men det er klart at det er viktig at sertifikatordningen kommer på plass og at det skapes forutsigbarhet for en bransje som er utålmodig. Dette er dessuten et svært viktig tiltak for utbygging av fornybar energi i Norge, sier Sanderud.

For en snau måned siden sa statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet at fornybarforhandlingene med EU ville være ferdig før sommerferien.

Les også: Fornybarforhandlingene ferdig før sommeren

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.