KRAFT

– Fornybar energi er ikke uendelig

IKKE UENDELIG: Dersom man installerer vindkraft på mange terawatt totalt kan det "suge ut" energien i atmosfæren og gjøre vindkraften mindre effektiv over tid. Det mener forskeren Axel Kleidon. Det betyr at det er en grense for hvor mye man fornybar energi man kan installere. Dette er fra Lillgrund vindpark utenfor Malmø.
IKKE UENDELIG: Dersom man installerer vindkraft på mange terawatt totalt kan det "suge ut" energien i atmosfæren og gjøre vindkraften mindre effektiv over tid. Det mener forskeren Axel Kleidon. Det betyr at det er en grense for hvor mye man fornybar energi man kan installere. Dette er fra Lillgrund vindpark utenfor Malmø. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
28. sep. 2011 - 07:11

Fornybar energi i stor skala er ikke uendelig, og en kraftig utbygging vil påvirke både lokalt og globalt klima.

Det hevder Axel Kleidon fra det tyske Max-Planck-Institut für Biogeochemie i en studie som skal trykkes i Philosophical Transactions of the Royal Society.

Han mener det er grenser for hvor mye vind-, bølge- og tidevannskraft menneskene kan hente ut, fordi jorden etter hvert tappes for såkalt fri energi. Det vil også endre nedbøren og klimaet.



Bruker 47 terawatt FORSKER: Axel Kleidon, Max-Planck-Institut für Biogeochemie
Bruker 47 terawatt FORSKER: Axel Kleidon, Max-Planck-Institut für Biogeochemie

Bruker 47 terawatt

Mennesket bruker totalt 47 terawatt (TW) effekt fra planter og fossil energi, ifølge Kleidon. 17 TW kommer fra fossile kilder. På lengre sikt må fossil energi erstattes av fornybar energi.

Mange peker på store ressurser innen vind, bølger og tidevann, men ifølge Kleidon «stjeler» det klodens energi.

«Hvis disse behovene møtes ved å bygge ut fornybare kilder til fri energi innenfor jordsystemet vil dette til slutt gjøre at prosessene knyttet til denne formen for fri energi vil bli mindre intense og «gå saktere»,» skriver Kleidon i studien, og får støtte fra en norsk forsker.

– Noe vil skje når man tar ut mer energi. Hva som skjer er et annet spørsmål, sier seniorforsker Gøran Brostrøm ved Meteorologisk Institutt til Teknisk Ukeblad.



Påvirker sirkulasjonen

Brostrøm har studert havvindparkers påvirkning av de omgivelsene. Han oppdaget at det lokale havmiljøet påvirkes betydelig.

Vindmønsteret endres, det samme gjør havsirkulasjonen. Det kan gi mer næring og mer fisk, men også økt oppblomstring av giftige alger på sensommeren.

– Bygger man en vindpark til 10 milliarder kroner så flytter man den ikke etterpå. Derfor bør man studere disse effektene på forhånd. Vi har tenkt å sende søknad til Forskningsrådet om å se mer på konsekvensene for havet, sier han.

Brostrøm mener også at det trengs mer kunnskap om hvordan fornybar energi påvirker hele det globale systemet.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Endrer globale temperaturer

Vindkraftens globale effekter er beskrevet i en studie omtalt i The Proceedings of the National Academy of Sciences, påpeker Brostrøm.

– Den sier at hvis vi bygger en mengde vindparker over hele Europa og store deler av USA så kan dette gi en temperaturforandring på opptil en grad globalt. Visse områder blir kaldere, andre blir varmere, sier han, og forklarer det slik: – Du endrer blant annet vindmønstrene.

Les også: Vindkraften kan tredobles i 2020

Fiskarlaget varsler havvindbråk

Kan endre norsk nedbør

– Det blir sagt at det er potensial for 14.000 terawattimer vindkraft årlig utenfor Norge. Hva skjer hvis vi bygger ut mengder av vindparker?

– Det aner jeg ikke. Det er vanskelig å si hvor store endringene blir. Får man for eksempel mange vindmølleparker i fjellområdene kan det bli endringer i hvor lenge snøen ligger og hvor mye nedbør man får. Men det er ikke sikkert. Det bør studeres, sier han.

– Er det da grenser for hvor mye vind-, bølge- og tidevannsenergi mennesket kan installere?

– Rent generelt hadde jeg gjerne sett dette studert mer. Miljøundersøkelser for vindmølleparker tar ikke med effekter i temperatur og havstrømmer. Det kan være små effekter for en enkelt park, men mange parker kan til sammen gi uventede effekter.



«Bruker opp» vinden

I 2008 hadde verden installert «bare» 0,03 TW (30.000 MW) vindkraft, ifølge World Wind Energy Association. Axel Kleidon har tidligere anslått at menneskene teoretisk kan bygge ut mellom 18 og 68 TW vindkraft. Det ville i så fall suge bort mye energi fra vinden.

«Selv om vindkraft fra en enkelt turbin har liten effekt på den globale atmosfæren, vil mange flere påvirke flyten i atmosfæren og gjøre storskala utnyttelse mindre effektiv,» sier Kleidon og kollegaene hans i en studie av klodens maksimale vindkraftpotensial publisert i Earth System Dynamics.

Det vil trolig først merkes på vindparkene selv, som vil levere mindre energi enn forventet.

– Det vil kanskje blåse mindre til slutt, men det skal jaggu mye til. Solen er mektig, sier administrerende direktør Øyvind Isachsen i fornybarorganisasjonen Norwea til Teknisk Ukeblad.



Alternative kilder

Ifølge Axel Kleidon er ikke «fornybare» energikilder som vind, bølger og tidevann fullt så endeløse som mange håper.

Han mener det finnes mer bærekraftige løsninger for å sikre verden nok energi, og peker blant annet på beplantning av ørken og bruk av solceller og solfangere i ørkenområder.

– Dersom vinden blir svakere må de dårlige parkene gi seg. Jeg antar at jeg er død den dagen vi har kommet opp i 20 prosent av det som er mulig å installere av vindkraft globalt. Inntil videre sover jeg godt om natten. Men jeg er glad for at man diskuterer det langsiktige energibildet, sier Øyvind Isachsen.

Les også: CO2-fangst ikke dyrere enn vindkraft

Slik kan AS Norge tjene mer på energi

– Norsk vindkraft blir metadon for Tyskland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.