IT

Folk vil ha norsk lagring for å unngå amerikansk overvåking

Norsk nettskybedrift opplever betydelig vekst etter avsløringene i USA.

ØKER: Daglig leder Roland Rabben hos Jottacloud registrerer stadig mer trafikk på sine servere når folk leter etter alternativer til amerikanske skytjenester.
ØKER: Daglig leder Roland Rabben hos Jottacloud registrerer stadig mer trafikk på sine servere når folk leter etter alternativer til amerikanske skytjenester. Bilde: Espen Zachariassen
2. sep. 2013 - 15:23

Siden det amerikanske overvåkingsprogrammet Prism ble avslørt i juni, har den norske nettskybedriften Jottacloud fått mer enn 30.000 nye kunder.

Nå trenger gründer og daglig leder Roland Rabben mer lagringsplass, og han søker etter flere medarbeidere.

- Vi hadde 220.000 brukere i begynnelsen av juni. Etter den amerikanske overvåkingsskandalen økte vi raskt til 250.000, sier Rabben til Teknisk Ukeblad. I ukene etter er det kommet nærmere 10.000 til.

Nykommerne hører hjemme både innenfor og utenfor Norges grenser, og Rabben bekrefter at det er en rekke innbyggere fra USA på kundelisten.

Til nå har den lille virksomheten med sju ansatte konsentrert seg om privatmarkedet. Nå har den imidlertid fått sin første bedriftskunde i den nederlandske nettskyleverandøren Cloud Provider.

Les også: – NSA betaler telekomselskaper milliarder

Nerve

Felles for interessen er ønsket om å ha tilgang til sine data i Norge under norske regler for personvern.

Det har vært en bevisst strategi fra bedriftens side:

Etter Prism-avsløringene utarbeidet selskapet en personverngaranti om at det ikke utleverer data uten at det foreligger en kjennelse fra norsk rett.

- Vi følte behov for å klargjøre hvordan vi som et norsk selskap håndterer personvern i Norge, og de har tydeligvis truffet en nerve, sier Rabben.

For it-brukere som vil lagre i skyen føler tydeligvis en trygghet i at selskapet er på norske hender og lagrer alle data i Norge.

Mer om norsk datalagring: Starten på en ny industri

Ingen politibesøk

- Politiet går ofte tjenestevei med en rettslig kjennelse for å få innsyn hos konkrete brukere, spesielt hos telekomselskapene. Hvor ofte opplever dere slike krav?

- Det har faktisk aldri skjedd, svarer Rabben.

Han medgir at det kan ha sammenheng med bedriftens størrelse og at det dermed kan være et forbigående fenomen.

Les også: Går rettens vei for å blokkere Pirate Bay

Gevinst

Datatilsynet vil ikke uten videre være med på at det er en personverngevinst å hente på å satse norsk.

- Her har vi et norsk selskap med servere i Norge og som dermed har norsk lovgivning å forholde seg til, ikke andre staters. Dermed kan det være en reell forskjell på premissene for personvern sammenlignet med selskaper som må forholde seg til andre staters lovgivning. Men Datatilsynet kan ikke være et sannhetsvitne for at et rent norsk selskap ivaretar personvernet på en bedre måte enn andre. Det må jo hver aktør bevise eller sannsynliggjøre overfor sine kunder, sier informasjonsdirektør Ove Skåra.

Tilsynet venter på en tilbakemelding fra Justisdepartementet som kan gi svar på hvor store forskjeller det er snakk om.

Direktør Bjørn Erik Thon sendte i august et brev til statsråden med krav om klare svar fra USA om hva slags data som blir tappet fra norske brukere av amerikanske nettjenester.

Les også: Nå skal du få informasjon om cookies

Punger ut

Folk er villig til å betale for tryggheten. Det finnes en rekke gratis alternativer hos de ulike nettskyleverandørene, som Skydrive, Dropbox, Google og Jottacloud.

- Tommelfingerregelen i denne bransjen er at 90 prosent bruker gratisversjonen, mens ti prosent betaler for en mer omfattende tjeneste. Hos oss er halvparten betalende kunder, sier Jottacloud-sjefen.

Nå ligger det an til en omsetning på 12 millioner kroner, og det betyr at bedriften går i null for første gang siden oppstarten i 2008.

Les også:

Et datasenter i Sognefjorden kan fortelle når en låt spilles på radio i Europa, Canada, Japan og Australia

Etter 40 år produseres det norske radioer igjen  

Digitale tog i hele landet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.