FN dropper klimaprat

FN dropper klimaprat
SKIFTER BEITE: Dette skiltet i København advarte politikerne mot følgene av en mislykket forhandling. Men det ble likevel mislykket. Nå skifter FN-sjef Ban Ki-Moon strategi fra politiske klimaforhandlinger til å fremme de mer konkrete prosjektene innen fornybar energi og bærekraftig utvikling. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

FN-sjef Ban Ki-Moon har skiftet strategi i klimaarbeidet, skriver avisen The Guardian.

Han vil nå nedprioritere sitt personlige engasjement i de internasjonale klimaforhandlingene, som hittil har båret lite frukter.

I stedet vil han satse på noe som ser ut til å virke, nemlig det å fremme ren energi og bærekraftige teknologiløsninger.

klokkedemonstranter København-forhandlingene 091209
Skuffet over KøbenhavnNÅDDE IKKE FREM: Det ble ikke noe gjennombrudd i klimaforhandlingene i København. FN-sjef Ban Ki-Moon er nå så skuffet over politikerne at han vender seg mot næringslivet og ingeniørene for å få opp flere vindmøller, solparker og andre mer bærekraftige løsninger. Kjetil Malkenes Hovland

Skuffet over København

Verdens ledere er ikke klare til å bli enige om global oppvarming ennå, understreker FN-kilder overfor avisen.

– Det er veldig tydelig at det ikke vil komme en stor og avgjørende avtale i nær fremtid, sier Robert Orr, som er FNs generalsekretær for strategisk planlegging og en av Bans nære rådgivere.

Dermed vil Ban ikke være like involvert når verdens land møtes til forhandlinger i Durban i desember på neste store klimakonferanse.

– Forhandlingene er veldig viktige, men det er sakene i det store bildet han trenger å bry seg om, sier en FN-kilde til The Guardian.

Mer praktisk tilnærming

Bans rådgivningsteam innen klima var på et dusin mennesker, men er nå redusert til fem. I stedet utvider han staben som ham gir råd om fornybar energi.

– Det som går fortere er investeringene i fornybar energi, faktiske investeringer og endringer der ute som vil gjøre en forskjell, sier Tariq Banuri, direktør for fornybarseksjonen i FNs avdeling for økonomisk og sosial utvikling.

Les også:

– Vårt «Sputnik»-øyeblikk

Kan tape teknologiracet

– Glem togradersmålet

Må investere 8000 milliarder kroner

Klimakommisjonen: Fossil energi blir dyrere

Les mer om: