OLJE OG GASS

Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

Lønnsomt: Wintershall tok over Brage-plattformen fra Statoil tidligere i oktober. For å få beholde Statoil-personellet som jobber på plattformen tilbød det tyske selskapet dem saftige lønnspakker. To tredjedeler av de omkring 160 Statoil-takket ja.
Lønnsomt: Wintershall tok over Brage-plattformen fra Statoil tidligere i oktober. For å få beholde Statoil-personellet som jobber på plattformen tilbød det tyske selskapet dem saftige lønnspakker. To tredjedeler av de omkring 160 Statoil-takket ja. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
31. okt. 2013 - 07:00
Vis mer

For omtrent ett år siden betalte tyske Wintershall Statoil over 8 milliarder kroner for større eierandeler i Brage-, Gjøa- og Vega-feltene.

Avtalen gjorde at Wintershall Norge økte den daglige produksjonen av olje og gass fra omkring 3000 fat til nesten 40.000 fat – noe som gjorde det til en av de største produsentene på norsk sokkel.

Det mest iøynefallende med kontrakten var likevel overtakelsen av Brage-plattformen, som nå er selskapets eneste egen­opererte plattform på norsk sokkel.

I prosessen fra i fjor høst til overtakelsen i oktober fikk Wintershall med seg to tredjedeler av de omkring 160 Statoil-ansatte fra Brage. I tillegg til disse trengte de å fylle omtrent 85 stillinger, noe de mottok over 8000 søknader for.

Gode betingelser

En av de sannsynlige grunnene for den store ­interessen er gunstige lønnsbetingelser, som Stavanger Aftenblad skrev om i fjor.

I første omgang fikk alle Statoil-ansatte som gikk over til Wintershall et tilbud om seks prosents økning i grunnlønna i tillegg til en engangsbonus på 15 prosent.

Hvis de ikke trives, står de fritt til å returnere til Statoil etter 12 måneder i jobben. Hvis de blir, får de derimot utbetalt en saftig engangsbonus på 35 prosent av grunnlønna etter 18 måneder.

De tallene bekrefter Wintershall overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Kun tre har sluttet i Lundin de siste årene. Og en har kommet tilbake

Solid bonus

Hvis vi legger Statistisk sentralbyrås (SSB) lønnstatstikk fra 2012 til grunn, kommer det fram at ansatte innenfor norsk olje- og gassutvinning i gjennomsnitt hadde den høyeste årslønna av alle norske yrker i privat sektor i 2012 med 725.100 kroner.

Det er et hestehode foran de fleste andre arbeidstakere i Norge.

På andreplass i lønnsoversikten finner vi ansatte innenfor såkalte finanstjenester med en årslønn på 643.300 kroner, mens folk som arbeider med informasjon og kommunikasjon inntar tredjeplassen med 606.800 kroner.

På sisteplass finner vi hotell- og restaurantarbeidere med en lønn på 303.100 kroner – altså godt under halvparten av det en gjennomsnittlig olje­arbeider tjener.

Men med SSBs tall til grunn vil altså Wintershalls første bonus på 15 prosent være verdt 108.765 kroner, mens bonusen for å bli i selskapet etter 18 måneder blir 253.785 kroner.

Med andre ord kan de som takket ja tilbudet sitte igjen med både en lønnsøkning og engangsutbetalinger på over 360.000 kroner bare ved å bytte logo på jakken.

Les også: Bilmekaniker? - Velkommen til oljebransjen

– Må ligge høyere enn Statoil

Kanskje ikke så rart at mange ble fristet.

– Vi må legge oss litt høyere enn Statoil når det gjelder grunnlønn, slik at vi kan tiltrekke oss de beste medarbeiderne. Vi har ikke som mål om å ha det høyeste lønnsnivået på norsk sokkel, men vi er et mindre selskap enn Stat­oil og må legge litt mer penger i potten for å tiltrekke oss de beste folkene, sier personaldirektør Tone Samuelsen i Wintershall til Teknisk Ukeblad.

– Er ikke dette veldig generøst?

– For så vidt er det nok det, men når det gjelder de ansatte på Brage, var det veldig viktig for oss å beholde kompetansen slik at vi kan opprettholde kontinuerlig sikker og effektiv drift. Vi ønsket flest mulig over, og vi ønsker nå å beholde samtlige. Dette er en viktig investering for oss. Vi håper selvfølgelig at ingen benytter seg av ­returmuligheten sin. Vi har ingen å miste, men valget er selvfølgelig opp til den enkelte, sier hun.

– Vi håper dette gir oss muligheten til å vise alle våre nye kolleger at vi har et fantastisk godt selskap. Brage er vår eneste plattform på norsk sokkel, og den har vi fullt fokus på. Vi har alt å vinne på at de som har takket ja til å komme over til Wintershall velger å bli, sier Samuelsen.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Skeptisk: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er bekymret for at tilbudet fra Wintershall er med på å forsterke todelingen av norsk industri. Foto: Peder Qvale
Skeptisk: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er bekymret for at tilbudet fra Wintershall er med på å forsterke todelingen av norsk industri. Foto: Peder Qvale

Bekymret

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er bekymret for at de gode lønningene i oljeindustrien bare vil forsterke todelingen av norsk industri.

Industriarbeiderne i fagorganisasjonen hans tjente til sammenligning 472.300 kroner i 2012.

– Alle ordninger som har en ekstremt lønnsdrivende effekt er vi skeptiske til, og derfor oppfordrer vi alle våre medlemmer til ikke å bruke så sterke lønnsdrivende ordninger. Man må kunne løse bemanningsutfordringer på andre måter enn å gi så gode betingelser, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Det går an å drive langtidsplanlegging for å få kapasitet og kompetanse på en annen måte. Over tid taper hele industrien på en utvikling som dette, påpeker han.

Ser få alternativer

Leder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi sier de ikke har vært med på å forhandle frem den saftige lønnspakken, men mener det er fullt forståelig at Wintershall tilbød de Statoil-ansatte en god ordning.

– Wintershall er liten organisasjon sammenlignet med Statoil. For enkelte er det kanskje mindre fristende å si at man vil over i et selskap som er nytt på norsk sokkel uten insentiver som dette. Når et selskap kommer på en ny plass og må ha kvalifisert arbeidskraft, må de betale for det, sier han.

– Jeg kan ikke helt se hvordan de ellers skulle gjort det for å få folk til å gå over. Men hvis noe skulle gå galt for selskapet, er det klart at omstillingsmulighetene er mindre enn i Statoil, sier han.

Les også: Disse studentene får like god lønn som oljeingeniører

Skjønner Wintershall: Leder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi sier de ikke har vært med på å forhandle frem den saftige lønnspakken, men mener det er fullt forståelig at Wintershall tilbød de Statoil-ansatte en god ordning.
Skjønner Wintershall: Leder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi sier de ikke har vært med på å forhandle frem den saftige lønnspakken, men mener det er fullt forståelig at Wintershall tilbød de Statoil-ansatte en god ordning.

Ingen «quick fix»

Høyres Siri Meling, som har vært første nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité til og med 2013, sier til Teknisk Ukeblad at kostnadsveksten i oljenæringen må dempes. Og hun mener at blant annet lønn er noe man må se på i den forbindelse.

– Det er ingen «quick fix» for å få ned kostnadene. Det dreier seg ikke bare om lønn. Det kan også dreie seg om standardisering. Men det er klart at vi også må se på lønn for å få ned kostnadene, sier hun. 

Meling mener en dugnad må settes i gang for å hindre at oljeindustrien blir kostnadsdrivende.

– Det å dempe kostnadsveksten er viktig. Det bør gjøres en dugnad mellom partene i arbeidslivet og myndigheter, sier hun.

Les også:

– La deg ikke blende av signeringsbonus

Tre trinn til høyere lønn

Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.