SATELLITT

Feil under oppskytingen av Nord-Koreas satellitt. Sør-Korea har plukket opp biter

Det sørkoreanske forsvaret har samlet deler fra en nordkoreansk satellitt som gikk dukken etter oppskyting onsdag. Seansen skapte uro i Japan og Sør-Korea.

Til venstre på bildet vises en del som Sør-Koreas forsvar har berget. Den antas å stamme fra Nord-Koreas rakett som styrtet i havet utenfor Eocheongdo-øya i Sør-Korea, etter en mislykket oppskyting onsdag.
Til venstre på bildet vises en del som Sør-Koreas forsvar har berget. Den antas å stamme fra Nord-Koreas rakett som styrtet i havet utenfor Eocheongdo-øya i Sør-Korea, etter en mislykket oppskyting onsdag. Foto: Sør-Koreas forsvarsdepartement via AP
31. mai 2023 - 11:52

Nord-Koreas oppskyting av en overvåkingssatellitt mislyktes, og det endte opp med at den havnet i havet utenfor den delte halvøya, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA. Feil i motoren og drivstoffsystemet førte til at satellittoppskytingen onsdag mislyktes, skriver byrået.

Dagen før kunngjorde myndighetene at de skulle skyte opp en militærsatellitt, som de skal bruke til å overvåke USAs militære bevegelser. Det skulle skje en gang mellom 31. mai og 11. juni, opplyste de.

Sør-Korea vil prøve å gjenopprette romfartøyet. De hevder å ha funnet deler av vraket.

– Satellitt betyr rakett

Japanske myndigheter har sagt at de tror satellitt er kodeord for rakett. De fryktet at nordkoreanerne ville skyte opp en langtrekkende ballistisk rakett.

– Det er mulig at Nord-Korea vil fortsette med de provoserende handlingene, sier regjeringens talsperson, Hirokazu Matsuno, onsdag.

Både Japan og Sør-Korea var i ferd med å evakuere beboere i deler av landet. Kort tid etter meldingen om oppskytingen kom det en ny melding om at den nordkoreanske raketten hadde falt.

Flyalarmen gikk i Seoul

– Varsel om evakuering av Seoul var en feil, het det i en uttalelse fra Sør-Koreas innenriksdepartement.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk flyalarmen i den sørkoreanske hovedstaden. Nyhetsbyrået Yonhap melder at myndighetene har kalt inn til møte med det nasjonale sikkerhetsrådet.

Fordømmer Nord-Koreas oppskyting

USA og FN fordømmer handlingene til Nord-Korea.

– Denne påståtte oppskytingen av et romfartøy inneholder teknologi som er direkte relatert til Nord-Koreas interkontinentale ballistiske raketter, sier Adam Hodge, talsperson for sikkerhetskomiteen i Det hvite hus.

Videre sier han at USA kommer til å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å sikte USA, Sør-Korea og Japan.

Også FN-sjef António Guterres fordømmer oppskytingen og sier at bruk av teknologi tilknyttet ballistiske raketter er imot vedtektene bestemt av FNs sikkerhetsråd.

Israels luftvernsystem stanser iranske raketter over det sentrale Israel. Iran gikk lørdag kveld og natt til søndag til et storstilt angrep mot Israel med hundrevis av raketter og droner. Angrepet er det første direkte mot Israel etter godt over 40 år som fiender.
Les også

Netanyahu: «De som skader oss, vil vi skade»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.