STRØMNETTET

Feil og dårlig vedlikeholdt utstyr laget dødsbranner: Strømleverandør må betale milliardsummer i erstatning

Energiselskapet Pacific Gas and Electric (PG&E) har inngått et milliardforlik etter at deres utstyr forårsaket flere dødelige branner i California.

Energileverandøren PG&E har inngått et forlik på 13,5 milliarder dollar til ofrene etter skogbranner som herjet i California i årene fra 2015 til 1018, opplyser selskapet fredag.
Energileverandøren PG&E har inngått et forlik på 13,5 milliarder dollar til ofrene etter skogbranner som herjet i California i årene fra 2015 til 1018, opplyser selskapet fredag. Foto: Mike Eliason/NTB Scanpix
7. des. 2019 - 08:44

Forliket på 13,5 milliarder dollar, drøyt 120 milliarder kroner, skal dekke alle de største søksmålene mot selskapet etter flere dødelige og ødeleggende skogbranner som herjet delstaten California i 2015 til 2018.

Forliket må fremdeles godkjennes av domstolen og må også vurderes opp mot konkursbeskyttelsen som selskapet står under.

Mindre forlik i sommer

Tidligere i år fortalte TU at selskapet hadde inngått et annet forlik, hvor strømselskapet må betale 1 milliard dollar til lokale myndigheter på 14 steder som ble rammet. 

Flere titall mennesker døde, og flere tusen hus brant opp i flere skogbranner som rammet California i 2015, 2017 og i fjor. Det er slått fast at flere av brannene oppsto som følge av feil og dårlig vedlikeholdt utstyr tilhørende PG&E. Brannene oppsto etter at ledninger falt ned og antente branner som påførte nærområdene stor skade. 

Skadene ble estimert til å koste om lag 30 milliarder amerikanske dollar, drøyt 274 milliarder norske kroner, men PG&E sa at det ville gå konkurs dersom selskapet ble dømt til å betale ut en slik sum. I stedet fikk selskapet konkursbeskyttelse mens et utkast til et realistisk forlik ble laget.

Kan være penger igjen til ofrene

Med resultatet som er lagt på bordet nå, vil trolig PG&E kunne fortsette som strøm- og energileverandør i California og samtidig betale ofrene for brannene en viss sum.

– Helt fra starten av denne prosessen har vårt viktigste mål vært å få skogbrannofrenes skader kompensert, særlig for enkeltindivider. Vi ønsker å hjelpe våre kunder, våre naboer og venner som ble berørt av disse tragiske brannene, sa administrerende direktør Bill Johnson i en uttalelse fra PG&E fredag.

Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål.
Les også

Hjemhenting av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.