ENERGI

Strømledninger forårsaket fatal skogbrann - leverandør betaler 9 milliarder

I California.

Brann i Paradise, California i 2018. 85 mennesker døde og 13.000 boliger brant etter at falne strømkabler antente voldsomme skogbranner i California i 2018. Nå har det konkursrammede strømselskapet PG & E inngått forlik med kommunene som ble rammet da og i tilsvarende branner i 2015 og 2017.
Brann i Paradise, California i 2018. 85 mennesker døde og 13.000 boliger brant etter at falne strømkabler antente voldsomme skogbranner i California i 2018. Nå har det konkursrammede strømselskapet PG & E inngått forlik med kommunene som ble rammet da og i tilsvarende branner i 2015 og 2017. Foto: Noah Berger/ AP / NTB scanpix
18. juni 2019 - 19:03
En strømleverandør i California har inngått et forlik på 9 milliarder kroner etter at strømkabler antente skogbranner som rammet mennesker og hus i California.
 

Energiselskapet Pacific Gas & Electric (PG & E) har akseptert forliket etter at flere titall mennesker døde og flere tusen hus brant opp i flere skogbranner som rammet delstaten i 2015, 2017 og i fjor. Summen på nesten 9 milliarder skal gå til lokale myndigheter på 14 steder som ble rammet.

Brannene oppsto etter at ledninger falt ned og antente branner som påførte nærområdene stor skade. 

Brannvesenet i California, Cal Fire, konkluderte i mai med at det var PG&Es høyspente kraftlinjer som forårsaket brannen. Over halvparten av forliket er knyttet til branner i 2018 da branner i nord i California drepte 85 mennesker og ødela 13.000 boliger. 2,3 milliarder går til byen Paradise som ble helt ødelagt i brannene.

PG & E begjærte seg konkurs tidligere i år, og på bakgrunn av et forventet tap på flere milliarder dollar. Tapet er knyttet hovedsakelig fra søksmål fra individuelle brannofre, bedrifter og forsikringsselskaper. En dommer som overvåker saken må godkjenne forliket som ble inngått tirsdag.

Les også

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.