OLJE OG GASS

Fagforening betaler tusenvis av kroner for å skaffe bevis på sosial dumping i Statoil

Får stå for deres regning, svarer Statoil.

Fellesforbundets avdeling 5 mener at det foregår sosial dumping i Statoil, blant annet ved Mongstad. Nå vil de betale for sikre dokumentasjon.
Fellesforbundets avdeling 5 mener at det foregår sosial dumping i Statoil, blant annet ved Mongstad. Nå vil de betale for sikre dokumentasjon. Bilde: Arkiv/Skjermdump
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. mai 2016 - 06:00

En avdeling av Fellesforbundet har gått utradisjonelt til verks: De mener at Statoil bedriver sosial dumping og nå betaler de tusenvis av kroner for å sikre håndfaste bevis.

– Dusør på inntil kroner 5000 utbetales for dokumentasjon på sosial dumping og manglende likebehandling ved Statoil anlegg og prosjekt.

Dette skriver fagforeningen Fellesforbundet Avdeling 5 i en oppdatering på sine Facebook-sider.

– Trenger dokumentasjon og engasjement

Fagforeningen skriver at de stadig vekk får henvendelser angående sosial dumping og manglende likebehandling.

Fellesforbundets avdeling 5 utlover dusør for bevis på sosial dumping i Statoil. <i>Foto: Skjermdump/Facebook</i>
Fellesforbundets avdeling 5 utlover dusør for bevis på sosial dumping i Statoil. Foto: Skjermdump/Facebook

– Flesteparten av henvendelsene går på lønn og trekk på lønn for overnatting i Statoils brakkerigger, manglende dekning av reise, kost og losji og ulovlig innleie. (…) Kampen mot sosial dumping trenger dokumentasjon og engasjement, står det videre.

Facebook-posten har skapt stort engasjement, og har i skrivende stund over 1200 personer som liker posten, samt flere titalls kommentarer.

– Viktig og veldig bra det dere i avdeling 5 gjør her, skriver en av debattantene.

– Vi arbeidsfolk må bli tøffere i kampen når motparten stadig bruker skitne metoder mot oss, skriver en annen.

Trekker frem Mongstad

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Fellesforbundets avdeling 5, som foreløpig vil avvente med å kommentere saken, fordi «ting er i ferd med å skje».

Også i andre poster på avdelingens facebookside er det høy temperatur. I ett av innleggene beskyldes Statoil for å være norsk industris fremste fiende.

– Mens Statoil utbetaler hundrevis av millioner i sluttpakker, bonuser og milliarder i utbytte knuser selskapet norsk leverandørindustri og våre lønns og arbeidsvilkår, heter det.

Spesielt trekkes Statoil og Beerenberg på Mongstad frem.

– Statoil og Beerenberg på Mongstad utraderer lokal arbeidskraft og lokale bedrifter gjennom systematisk bruk av sosial dumping.

– Arbeidskraften importeres gjennom bemanningsbyrå på minimumslønn, trekkes for innkvartering og kost i Statoils brakkerigger på kr 7500 pr måned. I tillegg må arbeidstakeren selv dekke reisekostnadene. Arbeidstakere ansettes lokalt, såkalt frivillige pendlere der det eneste som er lokalt er lønn minus kost, losji og reiser, ifølge ett av innleggene.

Statoil kjenner seg ikke igjen

Statoil forteller Teknisk Ukeblad at de er kjent med kampanjen fra fagforeningen.

– Vi er kjent med dette. Det får stå for deres regning, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil.

Han sier at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen som blir gitt av Fellesforbundets lokallag.

Skauby peker også på at Statoil de siste månedene har tildelt kontrakter innen vedlikehold, modifikasjoner, isolering, stillas og overflatebehandling til en samlet verdi av opptil 35 milliarder.

– Disse kontraktene skaper mange arbeidsplasser lokalt og gir ringvirkninger over hele landet. I prosessen med å tildele kontraktene har vi vært opptatt av bærekraftige avtaler som gir langsiktighet og forutsigbarhet for leverandørene og deres ansatte.

– I tildelingen av kontraktene er det lagt vekt på konkurransedyktige leveranser, økt effektivitet og kvalitet, riktig fokus på HMS samt å sikre bærekraft og lønnsomhet hos leverandørene. Vi forventer selvsagt at de avtalte tjenestene leveres i tråd med gjeldende lover, regler og avtaleverk, ifølge Skauby.

Teknisk Ukeblad har også vært i kontakt med oljebransjens forening Norsk olje og gass.

De sier at de ikke kjenner til fagforeningens strategi om «dusør» for bevis på sosial dumping.

Norsk olje og gass ønsker heller ikke å si noe om hva de synes om metodikken fagforeningen bruker for å skaffe bevis.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.