KRAFT

EUs fornybardirektiv: – Stortinget må informeres bedre

¿ Det er problematisk at Stortinget ikke er tilstrekkelig informert om regjeringens posisjon, sier Borghild Tenden.
¿ Det er problematisk at Stortinget ikke er tilstrekkelig informert om regjeringens posisjon, sier Borghild Tenden. Bilde: Scanpix
Jannicke Nilsen
1. des. 2010 - 14:11

Venstre mener, i likhet med store deler av miljøbevegelsen, at regjeringen nå er i ferd med å nedforhandle Norges fornybarmål EU.

Venstre vil at Norge skal påta seg en høy fornybarandel i EUs fornybardirektiv, nærmere bestemt 72-74 prosent, av hensyn til både klimaet og norsk næringsliv.

Vil gagne distriktene

– Norge har mye vind spredt over store arealer og rikelig tilgang på plantemateriale fra landbruk og skog. Forholdene ligger også godt til rette for å utvinne energi fra bølger, tidevann og saltkraft, sier stortingsrepresentant Borghild Tenden.

Les også:

– Usmakelig av Norge

Krever mer fornybar energi

Tenden viser til en rapport fra Energi Norge som konkluderer med at den grønne verdiskapningen i Norge kan komme opp i 5 prosent av BNP. Hun mener mye av verdiskapningen kan skjer i distriktene, der fornybar energi produseres.

Uheldig posisjon

Venstre mener også fornybardirektivet kan hjelpe Norge å konvertere Norges forbruk av fossil energi.

– Ved for eksempel å bruke økt tilgang på fornybar strøm til å elektrifisere sokkelen eller transportsektoren, kan man oppnå store reduksjoner i klimagassutslippene. Dette innebærer at vi vil være nærmere målene i Stortingets klimaforlik. Derfor er Norges posisjon i de pågående forhandlingene uheldig, både for klimaet og for norsk næringsliv sier Tenden.

Regjeringspartiene har inngått et klimaforlik på Stortinget sammen med Venstre, Høyre og Krf.

Uklart regnestykke

I 2005 var Norges fornybarandelen på 58,2 prosent. Regner man med offshoresektoren, blir andelen rundt 10 prosentpoeng lavere.

Bruker man EUs beregningsmodell, som de andre EU-landene har lagt til grunn, får Norge en fornybarandel på 72 - 74 prosent.

Signalene fra olje- og energidepartementet har i lang tid vært at man ikke vil akseptere et så høyt mål, fordi Norge allerede har en svært høy fornybarandel sammenliknet med andre EU-land.

Det liker Venstre, som er en av partnerne i Klimaforliket, dårlig.

Ikke nok informert

– Det er problematisk at Stortinget ikke er tilstrekkelig informert om regjeringens posisjon, og det er spesielt problematisk siden signalene både fra Brüssel og fra regjeringen tyder på at vi forhandler ned våre forpliktelser, sier Borghild Tenden.

Tenden stilte i dag spørsmål til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i Stortingets spørretime hvorvidt regjeringen vil prøve å nedforhandle Norges forpliktelser i fornybardirektivet.

Les også:

EU irettesetter regjeringen

– Det finnes en grense for sertifikatforhandlingene

– Norge blir ikke storeksportør av fornybar energi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.