KRAFT

EU irettesetter regjeringen

Jannicke Nilsen
25. nov. 2010 - 14:51

Regjeringen står foran forhandlinger med EU-kommisjonen om Norges nye fornybarandel gjennom fornybardirektivet.

Mange mener Norge bør sette seg et høyt fornybarmål for å bidra til å oppfylle EUs klimamål i 2020.

Men senest tirsdag gjentok regjeringen at Norge ikke bør forholde seg til samme utregningsmodell som de andre EU-landene, når målet skal fastsettes.

Sverige: – Det finnes en grense for sertifikatforhandlingene

"Tak på 50 prosent"

På klimakonferansen Zero10 viste statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet til Sveriges nye fornybarandel og omtalte 50 prosent fornybarandel som et "øvre tak" i EUs beregningsmodell.

– Vi har en fornybarandel på 58 prosent, og dette er allerede over det taket som EUs beregningsmodell har satt på 50 prosent. Dermed er det ingen automatikk i at Norge skal benytte den samme modellen, uttalte Hjørnegård.

Les også: – Grønne sertifikater er ikke alt

– Feiltolkning

I 2005 var Norges fornybarandel 58 prosent, og Norge har derfor et helt annet utgangspunkt, mener regjeringen.

Zero reagerer kraftig på det de mener er en feiltolkning fra departementets side, og mener at Sveriges fornybarmål ikke representerer noe "tak" eller øvre grense for fornybarandel.

Vil forhandle ned fornybardirektivet: – Usmakelig av Norge

Vil ha ambisiøs plan

– Det er ingen grunn til at Norge ikke skal følge beregningsmodellen EU-landene har brukt og sette seg en ambisiøs forpliktelse på mellom 72 og 74 prosent, sier teknisk rådgiver Marte Bakken.

EUs delegasjon til Norge bekreftet at heller ikke EU ser Sveriges fornybarandel som et øvre tak.

Les også: – En alvorlig situasjon

Rabatt, ikke "tak"

– Ingen av EU-landene har fått et tak på hvor mye de kan øke sin fornybarandel med. Det Hjørnegård kanske viser til er at Sverige fikk en rabatt på rundt en prosent på sine forpliktelser siden de allerede hadde en høyere fornybarandel enn andre EU-land. Dermed endte Sverige på at de skal øke sin fornybarandel til 50 prosent innen 2020. Dette er imidlertid ikke et tak, sa informasjonsleder Ragnar Semundseth etter Hjørnegårds innlegg.

Sverige har satt et mål på 50 prosent, og har så langt det høyeste fornybarmålet blant EU-landene. Målet er langt lavere enn Norges fornybarandel i 2005, som da var 58 prosent. I 2008 var andelen 62 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.