KLIMA

Europa varmes opp raskest

Tørke. Klima. Ørken.
Tørke. Klima. Ørken. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
29. sep. 2008 - 10:56

EUs klimabyrå, Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU-kommisjons felles forskningssenter har utarbeidet rapporten ”Impacts of Europe’s changing climate”.



De har sett på 40 nøkkelindikatorer, og kommet frem til at sårbarheten for klimaendringer er svært variabel i ulike deler av Europa. Det er fjell- og kystområder, Middelhavet og Arktis som er de mest sårbare områdene, ifølge rapporten.

Les også: Global oppvarming tar pause

Verst i Europa

Rapporten, som sist kom i 2004, konstaterer at den globale gjennomsnittstemperaturen har økt med 0,8 grader siden 1850.

Europa og øvrige nordlige breddegrader har imidlertid økt med 1 grad, altså 25 prosent mer enn verden for øvrig.

Vått

Nord-Europa blir våtere og våtere, mens sørligere områder blir tørrere. Flere områder rundt Middelhavet har 20 prosent mindre nedbør i dag enn for 100 år siden.

Ifølge satellittdata har havnivåene økt med opptil 3,1 millimeter i året de siste 15 årene. Rapporten konstaterer også at det er vanskelig å spå videre økning i havnivået, ettersom det er såpass usikkert hvor raskt Grønlands-isen smelter.

Les også: FN: – Et grønt gullrush er i gang

Mindre is

Isen i Arktis har blitt mindre. I september i fjor var minimumsoverflaten bare halvparten av hva som ble målt på 50-tallet. Det gjør at arktiske dyreslag som seler, hvaler og isbjørner trues.

Både fiske- og dyrearter beveger seg nordover. Flere fiskearter har flyttet seg 1000 kilometer nordover de siste 40 årene. Det kan true fiskenæringen, blant annet ved redusert torskebestand i Nordsjøen.

Vanntrøbbel

Jordbrukssesongen er blitt lengre, særlig i Nord-Europa.

Rapporten advarer dog mot at mer ekstremvær likevel gjør det vanskeligere å drive jordbruk.

Større etterspørsel etter vann til jordbruket ved Middelhavet vil måtte konkurrere med husholdninger og turisme om begrensede vannressurser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det kan bli et problem, og forskerne bak oppfordrer til å sette i verk tiltak som kan forberede oss på klimaendringene.

– Tiltakene for klimaforsvar har akkurat begynt. Vi må intensivere disse tiltakene og forbedre informasjonsutveksling, effektivitet og kostnader, sier EEA-leder Jacqueline McGlade.

Kronikk: Klima og de politiske utfordringene

– Må styrke helsevesenet

Rapporten konkluderer blant annet med at klimaendringene kan gi en markant negativ effekt på menneskelig helse, og peker på den ekstreme hetebølgen i 2003, da 70.000 mennesker mistet livet.



– Ekstremvær, flom, tørke, mer luftforurensning og endringer i planteutbredning ser ut til å ramme helsen til mange mennesker, om global oppvarming får foregå uhindret. Helsevesenet må styrkes, og spesielle tiltak må iverksettes for eldre, barn og funksjonshemmede, skriver rapportforfatterne i oppsummeringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.