EU-land skal være enige om nytt mål for fornybar energi

EUs medlemsland er enige om at de skal hente 42,5 prosent av energien fra fornybare kilder som vind og sol innen 2030, ifølge parlamentariker.

Ifølge den tyske CDU-politikeren og EU-parlamentarikeren Markus Pieper er det nå enighet om det nye målet.
Ifølge den tyske CDU-politikeren og EU-parlamentarikeren Markus Pieper er det nå enighet om det nye målet. Foto: Jean-Francois Badias/AP/NTB
30. mars 2023 - 08:03

EUs medlemsland er enige om at de skal hente 42,5 prosent av energien fra fornybare kilder som vind og sol innen 2030, ifølge parlamentariker.

Ifølge den tyske CDU-politikeren og EU-parlamentarikeren Markus Pieper er forhandlere fra de 27 medlemslandene nå enige om det nye og mer ambisiøse målet.

Dette bekrefter EUs kommissær for energispørsmål, Kadri Simson, på Twitter.

– Vi kom fram til et ambisiøst kompromiss, skriver hun.

Avtalen må formelt godkjennes av medlemslandene og EU-parlamentet før den trer i kraft i form av en lov. Det blir ansett for å være en formalitet.

EUs nåværende ambisjon er å hente 32 prosent av energien fra fornybare kilder innen 2030.

Overgang til fornybar energi er et sentralt element i EUs plan for å bekjempe global oppvarming og fase ut fossil brensel som tidligere har kommet fra Russland. EUs mål er å kutte utslippene av klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

EU hentet i 2021 rundt 22 prosent av energien fra fornybare kilder, men det var store variasjoner mellom medlemslandene. Mens 63 prosent av Sveriges energibehov ble dekket med fornybar energi, var andelen i land som Luxembourg, Malta, Nederland og Irland under 13 prosent.

For å nå det nye målet må det investeres kraftig i vindturbiner og solcelleanlegg, og infrastrukturen må også rustes opp og bygges ut.

EU-kommisjonen har slått fast at det må investeres nærmere 1300 milliarder kroner i fornybar energi og hydrogenanlegg innen 2030 dersom russisk olje- og gass skal fases helt ut.

Den tidligere statsminister Mario Draghi overleverte i går sin rapport oim EUs konkurransekraft til EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen.
Les også

Ny rapport: Billigere energi nøkkel til å styrke Europas konkurransekraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.