ENERGI

Equinor vil halvere utslipp per produsert enhet energi

Equinor har som ambisjon å redusere netto karbonintensitet for produsert energi med minst 50 prosent innen 2050 

– Vi vil produsere mindre olje i en lavkarbonframtid, men verdiskapningen fra olje og gass vil fremdeles være høy, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.
– Vi vil produsere mindre olje i en lavkarbonframtid, men verdiskapningen fra olje og gass vil fremdeles være høy, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor. Stian Lysberg Solum
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
6. feb. 2020 - 09:00

I tillegg varsler selskapet at de vil tidoble den fornybare energikapasiteten innen 2026, og utvikle seg som en global leder innen havvind. Equinor har i tillegg et mål om at alle globale operasjoner skal være karbonnøytrale innen 2030.

– Vi ser nå 30 år inn i framtiden, og det er ikke mulig å si nøyaktig hvordan og hvor raskt omleggingen vil skje. Vi vil produsere mindre olje i en lavkarbonframtid, men verdiskapningen fra olje og gass vil fremdeles være høy, og fornybar energi gir betydelige nye muligheter for verdiskaping og vekst, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er kritisk til norsk klimapolitikk.
Les også

Riksrevisjonens klimakritikk: : Ut mot billigere drivstoff

Avvikler fakling

I 2026 forventer Equinor en produksjonskapasitet fra fornybarprosjekter på 4 til 6 gigawatt. Det er om lag ti ganger høyere enn dagens kapasitet.

Selskapet tror karboneffektiv produksjon av olje og gass i økende grad vil være en konkurransefordel fremover, og oljegiganten tar sikte på å redusere CO2-intensiteten for egenoperert olje- og gassproduksjon til under 8 kilo per fat oljeekvivalent innen 2025. Det er fem år raskere enn selskapets tidligere plan. Gjennomsnittet i bransjen på verdensbasis er i dag 18 kilo CO2 per fat. Rutinemessig fakling skal etter planen avvikles innen 2030.

Kostnader uten inntjening

Selskapet skal fortsatt benytte en internpris for CO2-utslipp på minst 55 dollar per tonn i investeringsbeslutninger.

Oljespesialist Oddvar Bjørgan i Carnegie sier han antar Equinor kommer til å prate en del om klima på kapitalmarkedsoppdateringen torsdag.

– For det er man nærmest programforpliktet til. De legger på mer kostnader uten at det blir noe inntjening av det. Stort sett jo mer de investerer i det jo verre er det for fremtidig kontantstrøm, men det er på en måte en kostnad man er tvunget til å ta for å kunne produsere på norsk sokkel, sier Bjørgan til Dagens Næringsliv.

(©NTB)

– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Les også

Støre: KI sprenger alle grenser for strømforbruk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.