WinEurope Offshore 2019

Equinor vil halvere kostnader på flytende havvind. Skal bygge større

Equinor ønsker å bli verdensledende på flytende havvind. Planlegger parker på flere kontinenter.

Konsernsjef Eldar Sætre vil gjøre Equinor til verdensledende på havvind.
Konsernsjef Eldar Sætre vil gjøre Equinor til verdensledende på havvind. (Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor)

Equinor ønsker å bli verdensledende på flytende havvind. Planlegger parker på flere kontinenter.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Havvind er i eksplosiv vekst. Over hele verden snakkes det nå om hvordan vindmøller offshore skal løse klimaproblemene. Og kostnadene raser. Der strøm fra havvind kostet nesten 2 kroner per kilowattime (kWh) i 2011, leverer havvind nå strøm til priser ned mot 50 øre per kWh.

Men kjennetegnet på veksten er bunnfaste turbiner. Det vil si at hele installasjonen moteres på havbunnen og ikke på større dyp enn 65 meter.

Les også

Equinor satser på flytende

Flytende installasjoner er en helt annen historie. Her ligger fortsatt prisene på rundt 2 kroner per kWh.For Equinor, som er verdenslendende på nettopp flytende havvind, er det et stort mål å bringe prisene ned.

Prosjektleder Anne Marit Hansen forteller om hva Equinor gjør for å kutte kostnadene på flytende havvind. Foto: Equinor

– Skal dette bli kommersielt, må prisene på flytende havvind ned, og da må vi produsere større parker enn vi gjør i dag, sier prosjektleder Anne Marit Hansen i Equinor til Teknisk Ukeblad.

TU møter Hansen under WinEurope sin store havvind-konfernase i København. Hun har vært med på hele Hywind-eventyret, helt fra Equinor jobbet med en enslig flytende mølle utenfor Karmøy, til den planlagte milliard-utbyggingen av Hywind Tampen. I København er det stor interesse for Equinors konsepter. Men fortsatt er det bunnfaste installasjoner som driver markedet framover. Ikke en eneste fullskala, kommersiell park er flytende. Det vil Hansen gjøre noe med.

– Ambisjonen vår er å få prisen på flytende havvind ned på et sted mellom 40 til 60 euro per megawattime i 2030. Hywind Tampen ligger betydelig over dette, men vi regner med vi med å få prisen ytterligere ned. Men skal vi ned under 100 euro per megawattimer må vi bygge parker på rundt 200 MW, forklarer Hansen til TU.

Flytende er på vei

Alle er enige om at flytende havvind vil komme de neste ti år. Spørsmålet er hvor mye som vil bli bygd ut.

WindEurope Offshore 2019

  • TU dekker WindEurope Offshore 2019 i København.
  • IEA mener havvind vil bli Europas viktigste energikilde innen 2042.
  • 9000 delegater fra hele verden møtes nå i København for å finne ut hvordan.
  • Det nyeste innen turbin, og fundament-teknologi.
  • 250 toppledere og toppolitikere.
  • 400 paviljonger.

Allerede for tre år siden bygde Equinor en testpark i Skottland med fem møller på til sammen 30 MW. Men Hywind Tampen tar selskapet enda et steg opp, og bygger 11 møller på til sammen 88 MW. Men heller ikke dette er nok til å skape stort nok volum, mener Equinor.

– Vi er kommet i en fase hvor vi må fokusere på noen større prosjekter. Slik kan vi rett og slett få kostnadene ned ved å tenke volum, forenkling og standardisering av produksjonen, forklarer Hansen til TU.

Og selskpaet må skynde seg langsomt, for bak Equinor jager andre selskaper som utvikler andre flytende konsept. Både Frankrike, Japan og USA er på ballen.

Menon Economics anslår at det vil bygges ut opp mot 140 GW med flytende havvind de neste tretti år. Hansen viser til utviklingen på bunnfast havvind der store utbygging har ført til dramatisk fall i prisen. Ifølge danske Ørsted falt prisene på offshore vind med 63 prosent i perioden 2011 til 2017. Siden har de falt ytterligere.

Les også

Vurderer flere ulike land

Teknisk Ukeblad fortalte allerede i mars om Equinors langsiktige plan om å bygge gigantiske flytende havvindparker. Ambisjonen på sikt er anlegg på opp mot 500 MW.

– Innen 2026 håper vi å ha prosjekter gående på mellom 200 og 500 megawatt, sa Arne Eik under Oslo Offshore Wind Days, en konferanse i regi av Norwegian Energy Partners, nå i mars.

Og Equinor snuser på flere mulige markeder. I Sør-Korea har Equinor skapt et konsortium sammen med Korea National Oil Corporation (KNOC) for å utvikle flytende havvind. I tillegg jobber Equinor med spanske myndigheter for å få realisert en større park i havet utenfor Kanariøyene. Bransjemagasinet 4C Offshore hevder anlegget kan bli installert allerede i 2024.

Prosjektleder Hansen bekrefter ambisjonene.

Vi må fylle på med prosjekter de neste ti årene om vi skal nå ambisjonen om en pris på 40-60 euro per megawatt, sier hun. Tidligere denne uken, kunne TU fortelle om Equinors planer om å bygge flytende havvind også i Irland.

– Vi jobber med flere mulige områder, sier Hansen.

Det viktigste poenget er at vi må ha prosjekter, vi kan ikke ha prosjektgap slik at det tar langt tid mellom hvert prosjekt vi bygger ut, sier hun.

Les også

– Sør-Korea interessant

På spørsmål om hvor den første kommersielle, flytende havvindparken vil bli bygd, svarer Hansen at det er avhengig av faktorer selskapet ikke har kontroll på, som konsesjonslovgivning, konkurranse og regulering.

– Men Kanariøyene og Sør-Korea er de to områdene vi syns er veldig lovende akkurat nå, sier hun.

Sør-Korea har planer om å endre energisystemet sitt, bort fra kull og atomkraft og over på fornybar energi. Som del av planen sikter myndighetene mot å bygge ut 12 GW med offshore vindkraft.

Landets første offshore vindkraftpark, Tamara-anlegget, sto klar i november 2018 og består av ti bunnfaste møller, hver på 3 MW. Nå jobber det statlige oljeselskapet KNOC med å realisere planer for en flytende offshore park, ved en av selskapets gass-plattformer utenfor østkysten av landet.

– Sør-Korea har handlingsvillige myndigheter som gjør at de kanskje kan få på plass rammebetingelsene som trengs for flytende havvind, sier Hansen.

KNOC ønsker å utvikle en park på 200 MW flytende offshore vind ved gassfeltet Donghae. Om kraften skal gå til kraftforsyning på gass-plattformen, eller føres til land, er ennå ikke kjent. Avhengig av resultatene fra en ny mulighetsstudie, kan konsortiet starte byggingen av en flytende havvindpark i 2022 med mulig oppstart av elektrisitetsproduksjon allerede i 2024.

Hva med Norge?

– Nå jobber vi med å gi en tilbakemelding på havindmeldingen. Men det er opplagt at generelt, er vi veldig positive til at det åpnes opp områder for å utviklet offshore vind og havvind også I Norge.

Frykter ikke konkurranse

Under konferansen i København la den franske energiministeren fram planer om å bygge flere testparker for flytende havvind. Kan Frankrike bli et framtidig marked for Equinor?

– Frankrike er generelt interessant for oss markedsmessig, De har bestemt seg for å starte noen prosjekter som ligner på mellomsteg. Det ser vi. Så håper vi at det kommer konkurranser på flytende vind om ikke så lenge. De har vært tydelige på å annonsere dette politisk, men vi forventer at dette vil ta tid.

– Det mangler fortsatt virkemidler for å få på plass flytende havvind i Norge av kommersiell størrelse. Kan vi bli frakjørt på dette området?

– Jeg tror vi alltid skal være glad for konkurranse og ha respekt for det. Men vi ønsker selvsagt å være et ledende selskap, og det viser vi ved at vi vant auksjoner bade i USA og Storbritannia. Nå er vi nummer fem i verden på havvind, konkluderer Hansen

Les også

Kommentarer (11)

Kommentarer (11)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå