Havvind i Irland

Equinor vil bygge havvind i Irland. Inngår partnerskap med irsk selskap

Equinor jakter nye områder å bygge ut flytende havvind. Nå kan Irland bli det neste store.

Equinor er verdensledende på flytende havvind. Her fra installasjon av turbiner på Karmøy.
Equinor er verdensledende på flytende havvind. Her fra installasjon av turbiner på Karmøy. (Foto: Ørjan Richardsen / Woldcam / Equinor)

Equinor jakter nye områder å bygge ut flytende havvind. Nå kan Irland bli det neste store.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Equinor har inngått partnerskap med den irske energileverandøren ESB for å bygge havvindmøller i Irland. Målet er å finne passende områder å bygge havvindparker.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med ESB om å identifisere mulige havvindprosjekter, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Equinor til Teknisk Ukeblad (TU).

Equinor er verdensledende på flytende havvind. Selskapet har en testpark med fem flytene havvindmøller utenfor kysten av Skottland, med en total kapasitet på 30 megawatt (MW). I tillegg jobber Equinor med å bygge ut 11 flytende havvindmøller på Hywind Tampen på til sammen 88 MW.

Les også

Kan stå klart i 2030

Nå starter Equinor også et samarbeid med ESB for å bygge havvind i Irland.

Eskil Eriksen i Equinor bekrefter at det norske selskapet vurderer å bygge havvind i Irland. Foto: Equinor

– Irland har ambisjoner om å vokse innen havvind og kan være et potensielt marked for Equinor lengre frem i tid, utdyper Eriksen i Equinor, overfor TU.

70 prosent av energiforsyningen i Irland skal være fornybar innen 2030, har landets parlament bestemt.

For Equinor og ESB er det et mål å utvikle store havvindprosjekter som kan realiseres innen utgangen av 2030, står det i en melding på ESB sine hjemmesider. ESBs administrerende direktør kaller det nye samarbeidet for ”betydelig.”

WindEurope Offshore 2019

  • TU dekker WindEurope Offshore 2019 i København.
  • IEA mener havvind vil bli Europas viktigste energikilde innen 2042.
  • 9000 delegater fra hele verden møtes nå i København for å finne ut hvordan.
  • Det nyeste innen turbin, og fundament-teknologi.
  • 250 toppledere og toppolitikere.
  • 400 paviljonger.

Etter å ha vedtatt utbygging av Hywind Tampen har Equinor lenge vært på jakt etter større prosjekt. Det neste skrittet for Equinor er parker i størrelsesorden 200 til 500 MW.

Som TU tidligere har rapportert inngikk Equinor i sommer partnerskap med Korea National Oil Corporation (KNOC) om å bygge en havvindpark på vel 200 MW utenfor kysten av Sør-Korea. I tillegg vurderer Equinor mulighetene for å bygge en flytende havvindpark utenfor Kanariøyene. Irland er det tredje landet det nå er kjent at Equinor vurderer.

Hywind setter rekorder

Irland har en bratt sokkel og regnes derfor som mer egnet for flytende havvind enn bunnfaste konstruksjoner. Flytende konstruksjoner er imidlertid dyrere og mer komplekse å bygge. Equinor har imidlertid vist at deres Hywind-konsept fungerer svært godt. I Skottland har Equinors flytende havvindmøller fungert over all forventning med en kapasitetsfaktor på 56 prosent, tilsvarende 4.900 brukstimer i året.

Equinor jobber hardt med å få ned kostnaden for flytende havvind. Der anlegget i Skottland leverer til en energikostnad på rundt 200 euro per megawattime (MWh), vil Hywind Tampen kunne bygges til halve kostnaden.

Teknisk Ukeblad fortalte allerede i mars om Equinors langsiktige plan om å bygge gigantiske flytende havvindparker. Ambisjonen på sikt er anlegg på opp mot 500 MW.

– Innen 2026 håper vi å ha prosjekter gående på mellom 200 og 500 megawatt, sa Arne Eik under Oslo Offshore Wind Days, en konferanse i regi av Norwegian Energy Partners, nå i mars. Om anlegget kommer i Sør-Korea, Irland eller på Kanariøyene er enda ikke bestemt.

Equinor har som mål å bringe kostnaden for flytende havvind ned på 40 til 60 euro per MWh innen 2030.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå