ENERGI

Equinor deler ut kontrakter for CO2-lageret til en verdi av 1,3 milliarder kroner

Aker Solutions skal bygge landanlegget og injeksjonssystemet på havbunnen.

Prosjektdirektør i Northern Lights, Sverre Overå, på Aker Solutions verft i Egersund, foran undervannsinstallasjonen til første brønn som skulle bores for CO2-lagring i Northern Lights-prosjektet. Nå har Aker Solutions fått to nye kontrakter i prosjektet.
Prosjektdirektør i Northern Lights, Sverre Overå, på Aker Solutions verft i Egersund, foran undervannsinstallasjonen til første brønn som skulle bores for CO2-lagring i Northern Lights-prosjektet. Nå har Aker Solutions fått to nye kontrakter i prosjektet. Foto: Arne Reidar Mortensen, Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
17. des. 2020 - 07:43
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Kværner er tildelt kontrakten foe prosjektering, anskaffelse og bygging (EPC-kontrakt) for landanlegget i Energiparken i Øygarden. 

Aker Solutions AS er tildelt EPC-kontrakt for leveranse av et undervannssystem for injeksjon i CO2-brønnen i Nordsjøen. 

Ettersom de to selskapene nå er slått sammen under navnet Aker Solutions, går begge kontraktene, til en samlet verdi av 1,3 milliarder kroner, dermed til samme selskap. 

Mottak og eksport av CO2

Landanlegget skal motta flytende CO2 for mellomlagring og videre eksport via rørledning for permanent lagring under havbunnen. Verdien av kontrakten anslås til om lag 1,05 milliarder norske kroner. Arbeidet planlegges å starte i januar 2021, og planlegges å være fullført innen 1. kvartal 2024.

Prefabrikasjon for landanleggene vil bli utført ved Aker Solutions verft på Stord før installasjon på anlegget. Arbeidsomfanget omfatter anlegg ved kaien for import av CO2 fra skip, lagringstanker for mellomlagring av CO2, prosess-systemer for eksport til rørledning, samt utstyr for kontroll og styring av operasjonen.

Kontrakten for undervanns injeksjonssystemet er tildelt under rammeavtalen inngått med Equinor i 2017. Verdien av kontrakten er på om lag 250 millioner kroner. Arbeidet vil starte i januar 2021 med installasjon og fullføring i 2023. Kontrakten omfatter også opsjon på utstyr for framtidige brønner.

– Disse kontraktene er avgjørende for at Northern Lights-prosjektet skal lykkes. Vi ser fram til å samarbeide med Aker Solutions og Kværner slik at vi kan levere på en del av løsningen for å redusere industrielle utslipp, sier Sverre Overå, prosjektdirektør for Northern Lights, i en melding fra Equinor.

Northern Lights-prosjektet skal totalt koste 6,9 milliarder kroner. 

– Strategisk viktige kontrakter

Aker Solutions opplyser i en melding at rundt 250 av deres ansatte vil være involvert i arbeidet med landanlegget og havbunnssystemene. Inkludert ringvirkningene til andre underleverandører vil kontraktene gi arbeid til omkring 1000 personer. 

Selskapet opplyser at disse kontraktene er i tråd med deres målsetting om at en tredjedel av omsetningen deres innen 2025 skal komme fra lavkarbonløsninger og fornybar. Innen 2030 er planen at dette skal utgjøre to tredjedeler. 

– Vi er derfor veldig fornøyd med at Equinor har tildelt oss disse strategisk viktige kontraktene, sier Kjetel Digre, administrerende direktør i selskapet, i en melding. 

Langskip

Northern Lights er en del av fullskalaprosjektet for CO2-fangst og -lagring, kalt Langskip. Tidligere denne uken ble statsbudsjettet for neste år, inkludert finansieringen av prosjektet, godkjent i Stortinget. Dermed kan de ulike aktørene gå i gang med arbeidet med å bygge det som blir verdens første verdikjede for CO2-håndtering.

Selve Stortingsmeldingen om Langskip blir behandlet i Stortinget i januar, men alt tyder på at dette bare er snakk om en formalitet.

Northern Lights-prosjektet utgjør transport- og lagringsdelen av Langskip, som Equinor utvikler sammen med Shell og Total som likeverdige partnere.

Det skal fanges 400.000 tonn CO2 i året fra sementfabrikken til Norcem i Brevik. Her har Aker Carbon Capture, som ble skilt ut av Aker Solutions i sommer, fått kontrakten for selve CO2-fangstanlegget

Dersom Fortum Oslo Varme får tilskudd fra EU, vil også de fange CO2 fra sitt avfallsanlegg på Klemetsrud i Oslo som en del av prosjektet. 

Oppstart av prosjektet skal etter planen skje i 2024.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.