KRAFT

Entreprenører advarer Statnett

Øyvind LieØyvind Lie
25. aug. 2011 - 07:14

Som Teknisk Ukeblad i forrige uke, betaler ikke den kroatiske entreprenøren Dalekovod lønn til arbeiderne på Statnetts Hardanger-linje når arbeidet innstilles på grunn av dårlig vær. El & IT Forbundet kaller det sosial dumping.

Daglig leder Einar B. Hjetland i Istad Energimontasje mener det norske linjebyggermiljøet innenfor 420 kV- og 300 kV-nettet er betydelig svekket fordi alle de større oppdragene de siste årene er gått til Dalekovod.

Hjetland sier Dalekovod kan tilby Statnett priser som er 15–20 prosent lavere enn de norske energientreprenørene, og mener det i all hovedsak skyldes prisen på arbeidskraft.

Les også: Bruker samme regler i Norge som i Kroatia

Svekket beredskap

– Fortsetter dette, vil vi snart sitte uten den kunnskap og kapasitet som er nødvendig for å kunne tilby tjenester innenfor dette området, sier Hjetland.

– Da vil det være vanskelig å få utført beredskap og vedlikehold på en sikker og effektiv måte. Ved større havari vil det fort bli snakk om kapasitet, utdyper han.

– Truer det forsyningssikkerheten?

– Forsyningssikkerheten blir naturligvis svekket dersom kapasitet og kunnskap forsvinner.

Les også: – Statnett bryter lønnsforskriften

Billig arbeidskraft

I dag har Istad Energimontasje kontrakt med Statnett på bygging av en 132 kV-linje i Finnmark, pluss noen mindre oppdrag andre steder i landet.

– Men dette er ikke prosjekter innenfor 420 kV-nettet. Skal vi opprettholde kompetansen på de store overføringslinjene, må vi bygge den type linjer. Vi er skuffet over Statnetts iver etter å få utenlandske aktører inn i vårt marked, sier Hjetland.

For å få norske aktører med i konkurransen, mener han Statnett bør dele opp noen prosjekter i flere og mindre pakker slik at flere aktører kan være på banen samtidig.

Les også: – Sosial dumping kan endre kabelvurderingene

For lite omfang

Daglig leder Oddgeir Anundsen i E. ON ES Kraftmontasje er enig i at det er fare for at den innenlandske kompetansen på linjebygging forvitrer av mangel på oppdrag.

– Ja. Selv om vi har en del oppdrag på ombygging, og vedlikehold på store linjer, er det altfor lite omfang til at vi får mulighet til å utvikle nye montørers kompetanse i tilstrekkelig grad.

– Truer det forsyningssikkerheten?

– I ytterste konsekvens, ja.

Anundsen anslår prisforskjellen mellom Dalekovod og norske selskaper til mellom 15 og 25 prosent, og er enig i at forskjellen hovedsakelig kommer av billig utenlandsk arbeidskraft. Mens kroatene får 159 kroner timen, ville norske arbeidere fått om lag 100 kroner mer, ifølge Anundsen.

Les også: Utenlandskablene blir kraftig forsinket

Likeverdige betingelser

– Hvordan bør Statnett sørge for at norske aktører når opp i konkurransen?

– Påse at alle som skal jobbe med dette i Norge har likeverdige betingelser forankret i norske tariffavtaler, og ikke bare på minimumssatser, sier Anundsen.

Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få kommentar til saken fra Statnett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.