KRAFT

Utenlandskablene blir kraftig forsinket

TAR TID: Kraftprodusentenes krav om rask bygging av utenlandskabler stoppes av begrensninger i kraftnettet som er større enn Statnett tidligere har trodd.
TAR TID: Kraftprodusentenes krav om rask bygging av utenlandskabler stoppes av begrensninger i kraftnettet som er større enn Statnett tidligere har trodd. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
18. aug. 2011 - 11:56

I Statnetts nettutviklingsplan fra i fjor høst var målet at det før 2020 skulle være bygget kabler på 1400 MW til Tyskland, 1600 MW til England og ytterligere 700 MW til Nederland. I tillegg kommer nye 700 MW til Danmark, som skal på plass allerede i 2014.

Men nå har Statnett gjennomført en ny analyse som viser behov for mer omfattende nettoppgraderinger enn tidligere antatt, før de planlagte utenlandskablene kan settes i drift.

Les også: Foreslår å opprette Statkabel

Les også: Statkabel-forslag slaktes

Flere år forsinket

Statnett planlegger nå å bygge én kabel på om lag 1000 MW i 2018 og én kabel på om lag 1000 MW i 2021, til England og Tyskland.

Utsettelsen er kraftig når man sammenligner med fjorårets nettutviklingsplan. Der varslet Statnett at en tysklandskabel skulle komme i 2016/18, og at englandskabelen skulle komme i 2017/20.

Statnett kan nå ikke bekrefte hvilken av de to kablene som ligger an til å bli først bygget. Det vil selskapet komme tilbake til senere. Den eksakte kapasiteten er heller ikke avklart ennå.

Les også: Statnett tar kontroll over tysklandskabelen

NorNed 2 nedprioriteres

NorNed 2-prosjektet er ikke nevnt i Statnetts notat, og er ifølge Statnetts kommunikasjonssjef Irene Meldal ikke prioritet.

Skagerrak 4-prosjektet skal gjennomføres i henhold til opprinnelig plan, med idriftsettelse i 2014.

Les også: NorNed får kortere levetid

Krevende nettdrift

Årsaken er at utenlandskablene har vært mer krevende for nettdriften enn Statnett tidligere har tatt høyde for.

– Analysene bekrefter observasjonene fra nettdriften de siste årene: Marginene i driften er mindre enn vi tidligere har lagt til grunn. Det er derfor klart at en større del av de planlagte investeringene i innenlands nett må gjennomføres før nye utenlandsforbindelser settes i drift, uttaler Statnetts konserndirektør for nettdrift, Øivind Rue, i en pressemelding.

Planen om å spenningsoppgradere ledningsnettet på Sørlandet til 420 kV ligger fast og arbeidet blir ifølge Statnett høyt prioritert. Men utenlandsforbindelsene vil måtte fases inn i nettet skrittvis for å ha sikker drift.

Spenningsoppgraderingen er ifølge Statnett “et meget stort og omfattende arbeid som vil være komplisert og tidkrevende å gjennomføre i et høyt utnyttet nett. Analysene viser at dette arbeidet, av hensyn til sikker systemdrift i byggeperioden, vil måtte strekke seg over en lenger tidsperiode”, heter det i Statnetts pressemelding.

Les også: NorNed-løsning kraftig forsinket

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ingen politisk avgjørelse

Meldal avviser at det er eieren av Statnett, den kabelkritiske energiministeren Ola Borten Moe, som står bak og trekker i trådene.

– Nei, Olje- og energidepartementet har ikke vært inne her. Dette er en systemstudie hvor Statnett har sett på kraftflyten på Sørlandet, sier hun

– Hvorfor opererer dere nå med 1000 MW på kablene, og ikke 1400 MW?

– Dette er circatall. Vi har analysert kapasiteten i ledningsnettet, ikke kabelutformingen. Hvor stor kapasitet kablene vil ha, ligger et stykke fram å avgjøre. Men vi må bygge i en takt som ikke utfordrer driftssikkerheten, sier Meldal.

Den offentlige versjonen av studiene er ennå ikke klar, og vil bli klar om noen uker. Studien Statnett har laget inneholder nemlig mye sensitiv informasjon om kraftsystemet, som må fjernes før allmenheten kan lese den.

Les også: Vil bygge verdens lengste sjøkabel

Les også: Tvinges til å endre energiloven

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.