ENOVA

Har 150 mill til overs til huseiere - klarer ikke bruke opp pengene

Det er mulig å få støtte av Enova for energitiltak som i egen bolig som omfatter Isolering av gulv, tak og yttervegger, dersom du reduserer varmetapet med minst 30 prosent.
Det er mulig å få støtte av Enova for energitiltak som i egen bolig som omfatter Isolering av gulv, tak og yttervegger, dersom du reduserer varmetapet med minst 30 prosent. Bilde: FREDRIK SANDBERG / TT
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. okt. 2016 - 14:36

Så langt i år har Enova brukt 90 millioner kroner til å støtte over 6000 tiltak i boliger. 

Men Olje- og energidepartementet (OED) hadde satt av 250 millioner kroner til ordningen i år. Dette vil ikke Enova klare å bruke opp.

– Nei, men med veksten vi har sett i år, så går det i riktig retning, understreker Enovas programsjef for bygg, bolig og varme Gunnel Fottland overfor Teknisk Ukeblad.

Bedring tross alt

Hun viser til at i fjor, da OED hadde satt av 250 millioner til tiltak i boliger, brukte Enova kun 65 millioner kroner i løpet av hele året.

– Vi passerte fjorårets totale utbetaling allerede i juli i år. Enova har fortsatt som ambisjon å nå målet om at 250 millioner kroner årlig skal kunne brukes til å støtte tiltak som skaper en varig markedsendring, slik at det vanlige for husholdningene vil velge gode miljø- og klimavennlige løsninger. Vi er fornøyde med å se en betydelig vekst fra i fjor til i år som viser at vi nærmer oss målet, sier Fottland. 

Vis mer

Riksrevisjonen har vært kritisk til Enovas støtte til privatboliger, blant annet fordi de mener det kreves for store tiltak for å få støtte. 

Endringer er blitt gjort, men ikke omfattende nok, ifølge miljøbevegelsen og deler av byggenæringen.

Fossilforbud

– Hvor tror du dere vil ende i år?

– Vanskelig å si. Nå har jo regjeringen foreslått forbud mot fossil fyringsolje. Da ser vi for oss at det kommer en betydelig økt mengde søknader i forbindelse med det. Vi får nå inn 160-170 søknader i uka, sier Fottland.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden ligger ifølge Fottland på tre til fire uker.

Hun tror det er viktig å være i dialog med leverandørbransjen og håndverkere for å gjøre støtteordningen mer kjent, siden disse er i direkte kontakt med kundene.

Ser på endringer

– Er det aktuelt for Enova å administrere ordningen Zero og Naturvernforbundet foreslår med å gi håndverkere direkte økonomisk støtte for å selge inn energieffektiviseringsprosjekter?

– Vi ser i hvert fall hele tiden etter muligheter for å gjøre tilskuddsordningen vår mer aktuell og bidra til å gjøre det mer lønnsomt å velge miljø- og klimavennlige løsninger. Vi ser at det må strukturelle endringer til for å løse ut enda mer, og det kikker vi på nå framover. Dette er et levende virkemiddel som skal tilpasse seg, sier Fottland.

– Har dere for høye krav til størrelsen på tiltakene som må gjøres for å få støtte?

– Jeg mener vi har gode grunner til å ha det nivået på støtteordningene som vi har i dag. Så jobber vi hele tiden med å følge med på hva som skjer i markedet, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.