KRAFT

– Enova bør satse på teknologiutvikling

Øyvind Isachsen utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet. Bildet er tatt i forbindelse med at en overgangsordning til grønt sertifikatmarked presenteres 26. november 2009.
Øyvind Isachsen utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet. Bildet er tatt i forbindelse med at en overgangsordning til grønt sertifikatmarked presenteres 26. november 2009. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Øyvind LieØyvind Lie
16. nov. 2010 - 10:32
Vis mer

I forrige uke foreslo KrFs Line Henriette Holten Hjemdal at Enova ikke burde gi støtte til teknologiutvikling i framtida, men heller konsentrere seg om å gi støtte til energisparing og omlegging til fornybar energi.

Les også: – Enova bør ikke drive med teknologiutvikling

Det fikk Frps Ketil Solvik-Olsen til å kreve en avklaring fra regjeringen om hva statsforetaket skal holde på med etter at det det felles markedet for grønne sertifikater etter planen trer i kraft i 2012.

Les også: Frp krever svar om Enovas rolle

– Har kompetanse

Norwea mener Enova bør støtte teknologiutvikling også i framtida.

– Jeg er skråsikker på at teknologiutvikling kan være en viktig sak for Enova. De kan jo det de driver med. En overgang fra investeringsstøtte til teknologiutvikling av vind, bølge- og tidevannskraft vil være veldig bra. La kompetansen Enova har bygget opp rundt teknologistøtte fortsette, sier Isachsen.

Han mener Hywind-prosjektet er et eksempel på vellykket teknologistøtte fra Enova. Forskningsrådet vil også kunne ha en viktig rolle i teknologiutviklingen, mener Isachsen, som har mindre tro på Innovasjon Norge.

– Det var vel det som før het Distriktsutbyggingsfondet, sier han ironisk.

Hvite sertifikater

SVs Snorre Valen ivrer for å innføre et system med hvite sertifikater (se faktaboks), og lanserer ideen om at Enova kan administrere en ordning med hvite sertifikater.

– Hvite sertifikater vil jo være veldig viktig å administrere godt. Det er mange som har ulike ideer om hvordan det skal fungere. Det må jo gjøres skjønnsvurderinger av hvilke tiltak som gir hvilken energisparingseffekt, sier Valen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.