OLJE OG GASS

Enorm optimisme i oljenæringen

KØ AV PROSJEKTER: Oljeselskapene har en rekke felt som skal bygges ut med plattformer på Granes størrelse. Og Statoil forventer mange flere funn på sokkelen.
KØ AV PROSJEKTER: Oljeselskapene har en rekke felt som skal bygges ut med plattformer på Granes størrelse. Og Statoil forventer mange flere funn på sokkelen. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Ole K. Helgesen
23. nov. 2011 - 15:19

Stavanger: Den eneste bekymringen som finnes å spore på NOC-konferansen i Stavanger denne uken er frykten for kapasitetsproblemer. 16 operatører presenterer sine planer, og de er samstemte om at det skal investeres mye.

– Alle aktørene på sokkelen har grunn til å smile. Vi ser en positiv utvikling på norsk sokkel i årene som kommer. Og det er liten grunn til å frykte et langvarig fall i oljeprisen, sier Jarand Rystad i Rystad Energy.

Les også: Frigjør 60 ingeniører til Aldous Major

Enorme investeringer

Ifølge analytikeren skal det brukes over 300 milliarder kroner i året for å holde oppe produksjonen på norsk sokkel.

– Investeringene og driftskostnadene på de 95 eksisterende innretningene vil gå opp. Og i tillegg skal det bygges ut 80 nye felt. Det vil kreve store investeringer, sier Rystad.

Les også: Aldous forsinker Nord-Norge

Statoil desidert størst

Analytikerne i Rystad Energy har beregnet at Statoil alene skal bruke 1610 milliarder kroner på norsk sokkel de neste ti årene.

– For å holde produksjonen oppe må Statoil bruke 160 milliarder kroner i året, inkludert lønnskostnader. Statoil vil stå for 55 prosent av investeringer og driftsutgifter på sokkelen.

Les også: Statoil selger for ni milliarder

HAR KAPASITET: Statoils letedirektør Tim Dodson mener selskapet har kapasitet til de enorme oppgavene som står fremfor dem. OKH

Kapasitetsutfordringer

Spørsmålet som stadig stilles på NOC-konferansen er om det er kapasitet i bransjen til å gjennomføre alle planene.

– Det blir tøft, men vi tror bransjen vil håndtere dette blant annet med teknologiutvikling og effektivisering. Når det gjelder personell har vi undersøkt litt om demografien i bransjen. Og vi ser at det er mange i 50 årene. Derfor skal det gå greit de neste ti årene, men det kan bli verre etter 2020, sier Rystad.

Les også: Skyhøye oljeinvesteringer forsinker prosjekter

– Har kapasitet

Letedirektør for norsk sokkel i Statoil, Tim Dodson, sier at Statoil er beredt til å ta kostnadene og at selskapet har nok menneskelige ressurser til å gjennomføre planene sine.

– Jeg er overbevist om at vi har kapasitet til å utføre oppgavene våre. Aldous/Avaldsnes er et gigantisk funn som vil kreve store investeringer. Men det en relativt enkel utbygging, så vi får mye mer ut av hver hjernecelle i dette prosjektet. Funnet trenger ikke mer personellkapasitet enn et lite komplisert funn, sier han.

Les også: Oljeinvesteringene går til himmels

Billig gigantutbygging

Ifølge Dodson vil Aldous/Avaldsnes bli en gigantisk utbygging med minst tre plattformer.

– Det kan også bli to separate prosesseringsanlegg. Og vi trenger nok i alle fall 100 brønner på feltet, sier han.

Statoil antar at feltet vil produsere frem til 2050. Allerede i 2020 vil det trolig produsere rundt 800 000 fat olje per dag.

Les også: Forsvarer Statoils dominans

Tror på flere funn

Statoil tror det blir funnet seks milliarder fat innen 2020 på norsk sokkel.

– Vi tror det kan bli funnet om lag to milliarder fat i Nordsjøen, to milliarder fat i Norskehavet og to milliarder fat i Barentshavet. Det er fremdeles store muligheter på norsk sokkel. Og den nylige suksessen har vakt stor interesse, og mye skryt i det internasjonale petroleumsmiljøet.

Ifølge Rystad Energy er Norge verdens beste letenasjon i 2011.

Les også:

Like stort som Ekofisk

Verdi: én til to billioner kroner

Olje i champagneligaen

Vil bygge ut på fem år

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.