OLJE OG GASS

Enorm optimisme i oljenæringen

KØ AV PROSJEKTER: Oljeselskapene har en rekke felt som skal bygges ut med plattformer på Granes størrelse. Og Statoil forventer mange flere funn på sokkelen.
KØ AV PROSJEKTER: Oljeselskapene har en rekke felt som skal bygges ut med plattformer på Granes størrelse. Og Statoil forventer mange flere funn på sokkelen. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Ole K. Helgesen
23. nov. 2011 - 15:19

Stavanger: Den eneste bekymringen som finnes å spore på NOC-konferansen i Stavanger denne uken er frykten for kapasitetsproblemer. 16 operatører presenterer sine planer, og de er samstemte om at det skal investeres mye.

– Alle aktørene på sokkelen har grunn til å smile. Vi ser en positiv utvikling på norsk sokkel i årene som kommer. Og det er liten grunn til å frykte et langvarig fall i oljeprisen, sier Jarand Rystad i Rystad Energy.

Les også: Frigjør 60 ingeniører til Aldous Major

Enorme investeringer

Ifølge analytikeren skal det brukes over 300 milliarder kroner i året for å holde oppe produksjonen på norsk sokkel.

– Investeringene og driftskostnadene på de 95 eksisterende innretningene vil gå opp. Og i tillegg skal det bygges ut 80 nye felt. Det vil kreve store investeringer, sier Rystad.

Les også: Aldous forsinker Nord-Norge

Statoil desidert størst

Analytikerne i Rystad Energy har beregnet at Statoil alene skal bruke 1610 milliarder kroner på norsk sokkel de neste ti årene.

– For å holde produksjonen oppe må Statoil bruke 160 milliarder kroner i året, inkludert lønnskostnader. Statoil vil stå for 55 prosent av investeringer og driftsutgifter på sokkelen.

Les også: Statoil selger for ni milliarder

HAR KAPASITET: Statoils letedirektør Tim Dodson mener selskapet har kapasitet til de enorme oppgavene som står fremfor dem. OKH

Kapasitetsutfordringer

Spørsmålet som stadig stilles på NOC-konferansen er om det er kapasitet i bransjen til å gjennomføre alle planene.

– Det blir tøft, men vi tror bransjen vil håndtere dette blant annet med teknologiutvikling og effektivisering. Når det gjelder personell har vi undersøkt litt om demografien i bransjen. Og vi ser at det er mange i 50 årene. Derfor skal det gå greit de neste ti årene, men det kan bli verre etter 2020, sier Rystad.

Les også: Skyhøye oljeinvesteringer forsinker prosjekter

– Har kapasitet

Letedirektør for norsk sokkel i Statoil, Tim Dodson, sier at Statoil er beredt til å ta kostnadene og at selskapet har nok menneskelige ressurser til å gjennomføre planene sine.

– Jeg er overbevist om at vi har kapasitet til å utføre oppgavene våre. Aldous/Avaldsnes er et gigantisk funn som vil kreve store investeringer. Men det en relativt enkel utbygging, så vi får mye mer ut av hver hjernecelle i dette prosjektet. Funnet trenger ikke mer personellkapasitet enn et lite komplisert funn, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Oljeinvesteringene går til himmels

Billig gigantutbygging

Ifølge Dodson vil Aldous/Avaldsnes bli en gigantisk utbygging med minst tre plattformer.

– Det kan også bli to separate prosesseringsanlegg. Og vi trenger nok i alle fall 100 brønner på feltet, sier han.

Statoil antar at feltet vil produsere frem til 2050. Allerede i 2020 vil det trolig produsere rundt 800 000 fat olje per dag.

Les også: Forsvarer Statoils dominans

Tror på flere funn

Statoil tror det blir funnet seks milliarder fat innen 2020 på norsk sokkel.

– Vi tror det kan bli funnet om lag to milliarder fat i Nordsjøen, to milliarder fat i Norskehavet og to milliarder fat i Barentshavet. Det er fremdeles store muligheter på norsk sokkel. Og den nylige suksessen har vakt stor interesse, og mye skryt i det internasjonale petroleumsmiljøet.

Ifølge Rystad Energy er Norge verdens beste letenasjon i 2011.

Les også:

Like stort som Ekofisk

Verdi: én til to billioner kroner

Olje i champagneligaen

Vil bygge ut på fem år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.