BYGG

Energipositivt bygg i pluss

I PLUSS: Hydros Wicona testsenter har gjennom året produsert mye mer energi enn det bruker, selv  om produksjonen var minimal i forhold til bruk i de kalde vintermånedene.
I PLUSS: Hydros Wicona testsenter har gjennom året produsert mye mer energi enn det bruker, selv om produksjonen var minimal i forhold til bruk i de kalde vintermånedene. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. mai 2011 - 09:14

– Vi har hatt en drøm om å vise markedet at det faktisk er mulig å bygge energipositive bygg. Det har vi klart nå, sier Lars Hauk Ringvold, som leder Hydros virksomhet innenfor byggsystemer.

Selvforsynt

Nå har Hydro endelig et helt år med målinger å vise til, og resultatene er positive tross en hard vinter:

Hydros Wicona testsenter i Bellenberg i Tyskland, som er bygget for å teste ut egne byggløsninger og nye teknologier, produserer nok energi til å være selvforsynt også når aktivitetene i bygget regnes med.

Dermed har de kunnet eksportere energi til det tyske nettet i flere måneder det siste året.

Dette bygget produserer 4800 kWh i måneden

Tallene inkluderer alt energiforbruk i bygget, inkludert drifting av samtlige maskiner som brukes til å teste fasadesystemer. Når energiforbruket disse maskinene har er tatt med i regnskapet, hadde bygget et energioverskudd på 15% hele året sett under ett. Når energien brukt til drift av testmaskinene trekkes fra, produserer bygget 80% mer energi enn det bruker på ett år. Klikk her for stor versjon. Kilde: Hydro

Klikk her for stor versjon. Kilde: Hydro

Vil bli bedre

Likevel mener Ringvold det er betydelig potensial for å øke energioverskuddet:

– Det første året er vanligvis å regne som et innkjøringsår. Erfaringen viser at bruken av bygget kunne vært en del smartere, blant ved å bruke dagslys i forhold til lampelys mer optimalt. Mer optimal bruk av radiatorvarme i den kalde årstiden vil også gi et positivt bidrag, og man trenger litt tid før man lærer seg hvordan systemene virker for å få dem til å fungere optimalt, sier Ringvold.

Hydro bruker jordvarmepumpe og solceller for å produsere energi. I tillegg har de en fasade som er designet for å bruke så lite som 23 kilowatt-timer per kvadratmeter - langt mindre enn kravet til passivhus i de nye norske byggforskriftene.

Les også: Hydros nye fødestue

Prøver i Norge

Hydro satser nå på å vise at energipositive næringsbygg også er mulig i Norge.

I en allianse med Entra eiendom, Skanska, Snøhetta og Zero - kalt Powerhouse - skal de bygge Norges første energipositive bygg. Alliansens første prosjekt skal offentliggjøres i løpet av sommeren.

Ringvold forteller at klimabelastningen i Bellenberg er den samme som langs kysten øst i Norge, for eksempel i Porsgrunn.

Vil du følge energiforbruket og energiproduksjonen i Bellenberg fra dag til dag, følg denne lenken.

Les også: Første plussbygg i Tyskland

Bakgrunn: Hydro vil lage plussbygg

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.