KRAFT

– Energieffektivisering ikke relevant for Norge

Statistisk sentralbyrå (SSB) er også kritisk til direktivet.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
15. feb. 2013 - 09:40

EU har tre mål som kan nås med direktivet: Landene kan redusere energiimporten, begrense utslippene av klimagasser og skape arbeids­plasser. Disse målene er ifølge SSB ikke spesielt­ relevante for Norge. Vi er allerede netto­eksportør av energi, og det norske arbeidsmarkedet er stramt. En favorisering av næringer vil gå på bekostning av andre næringer, skriver SSB i en høringsuttalelse.

SSB mener også at direktivet ikke vil ha noen påvirkning på utslippene.

«Så lenge taket i kvotemarkedet er gitt, vil tiltak for å redusere energietterspørselen dessuten bare føre til fall i kvoteprisen og ikke påvirke selve utslippene.»

Byrået mener videre at det er vanskelig å oppfylle EUs mål om 20 prosent nedgang i løpet av perioden 2014–2020, da det vil innebære at energibruken i Norge må gå ned relativt mye.

Kombinasjonen av elsertifikater og sparetiltak vil ifølge SSB også presse kraftprisen, som igjen motvirker sparetiltakene. Økt kraft­produksjon sammen med et eventuelt energieffektiviseringskrav kan etter hvert føre til et betydelig kraftoverskudd i Norge.

«Beregninger viser også at kraftprisene da vil falle, noe som gir svakere insitamenter til sparing. Disse to målsettinger er lite forenlige», skriver SSB.

Les også: – EUs mål om 20 prosent energieffektivisering bør ikke gjelde Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.