PROSJEKTER

Endelig sammenhengende gang- og sykkelvei mellom Fredrikstad og Skjærviken

Skolekorps, syngende elever og sykkelbjeller markerte åpningen av ny gang- og sykkelvei på Borg i Fredrikstad. En manglende bit i kommunens sykkelnett kom på plass og heretter vil gravfølger slippe å krysse fylkesveien til fots.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
23. juni 2021 - 15:39

Fylkesråd for samferdsel, Olav Skinnes, kunne tirsdag åpne 2200 meter med ny gang- og sykkelvei sammen med syngende elever fra Borge skole.

– Målet har vært å lage en tryggere skolevei og samtidig binde sammen kommunens gang- og sykkelveier til et mer sammenhengende tilbud, sier Olav Skinnes i Viken fylkeskommune.

Nå kan publikum sykle helt fra Fredrikstad sentrum til Skjærviken for å bade, på ti kilometer med sammenhengende gang- og sykkelvei.

Utsyn mot øst over grenda Heilevang ved fylkesvei 609.
Les også

Utsetter milliard-prosjekt: – Må se på risikoen

Mer enn bare sykkelvei

Byggeleder for Viken fylkeskommune, Hameed Ahmadi.
Byggeleder for Viken fylkeskommune, Hameed Ahmadi.

Prosjektet omfatter 2200 meter ny gang- og sykkelvei langs fylkesvei 130 (tidligere fylkesvei 110) fra Begby til Borge skole, og utbedring og omlegging av tre krysningspunkter: Krysset mellom Haldenveien og sideveier som Vardeveien, Grimstadsveien og fylkesvei 113 i Fredrikstad kommune.

– Formålet med prosjektet er å knytte sammen eksisterende gang- og sykkelveier for å få et sammenhengende tilbud fra Fredrikstad sentrum til Skjærviken, og dermed legge til rette for en sikrere skolevei og fylkesvei forteller byggeleder for Viken fylkeskommune, Hameed Ahmadi, til Våre Veger.

– Men prosjektet har vært mye mer enn det, forklarer han.

Portalen til den 6,5 kilometer lange tunnelen som skal rustes opp.
Les også

Viktig riksveitunnel stenger – setter inn ferger

Forholdene bedre for den siste reis

Det omfatter også omlegging av fylkesvei 130 ved Borge gravlund (cirka 800 meter). Her har veien tidligere gått tvers gjennom gravlunden, og begravelsesfølger har vært nødt til å gå gjennom en kulvert under veien på veg fra kirken til gravstedet. Trafikkstøy gjorde at det heller ikke alltid har vært like lett å oppfatte prestens ord ved båren.

Men nå blir forholdene bedre for den siste reis, siden fylkesveien nå er lagt sør for gravlunden. Også trafikantene har fått bedre forhold siden det er gjort breddeutvidelse på deler av dagens fylkesvei på en strekning på 350 meter.

En ny undergang forbinder også dagens gang- og sykkelveg langs fylkesvei 113 Borgeveien, med det nye tilbudet langs fylkesvei 130 Haldenveien.

Thorheim (H) mener han har en bedre mineralstrategi enn regjeringen. Her er han sammen med politisk rådgiver Henrik Pettersen Sunde.
Les også

Høyre-kritikk mot gruveprosjekter: Mener klager og omkamper dreper investeringsviljen

 

Lang byggetid

Vis mer

Da anleggsarbeidene startet opp høsten 2019, var det i regi av Statens vegvesen. Men ved årsskiftet 2019/20 overtok fylket selv veiadministrasjonen, og Viken fylkeskommune har siden gjennomført prosjektet i egen regi.

At man har brukt såpass tid på et relativt lite prosjekt, har sin forklaring, ifølge Hameed Ahmadi.

– Det ene forholdet var et uavklart forhold med en av grunneierne, som det tok seks måneder å få en løsning på. Dessuten var det stedvis dårlige grunnforhold med leirholdig grunn. Og på en strekning på cirka 400 meter måtte vi traue ut leira og legge inn cirka en meter med frostsikring. Denne løsningen måtte stå i rundt et halvår for å avklare setningene, før vi kunne gå videre med selve veien. Alt dette var lagt inn i prosjekteringen, og ga en forholdsvis lang byggetid.

Alt gikk etter planen

Byggeleder Hameed Ahmadi berømmer entreprenøren Brødrene Ødegård Maskindrift for utførelsen av arbeidene.

– Ferdigstillelsen skjer helt etter skjema. Til riktig tid, nærmest på krona i forhold til budsjett, uten alvorlige hendelser og med god kvalitet på alle utførelser. Da er det grunn for oss som byggherre også å være godt fornøyd, forklarer byggelederen.

LYSAKER 20240322
Bilder av veibygging fra Lysaker mot Ramstadsletta.
E18 Vestkorridoren
Foto: Arash A. Nejad
Les også

E18 Vestkorridoren: Forenklet lokk skal kutte kostnadene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.