KRAFT

En feil her vil true hele Nordens strømforsyning

Anlegget er nå 40 år gammelt. 

Reservestrøm: Statnett leier reservedriftssentral av Forsvarsbygg. Den får nødstrøm fra fire mer enn 40 år gamle generatorer. De er neppe like gamle som disse nødgeneratorene på Stevnsfortet i Danmark, som er bygget på begynnelsen av 1950-tallet.  Illustrasjonsfoto: Fortress-scandinavia.dk
Reservestrøm: Statnett leier reservedriftssentral av Forsvarsbygg. Den får nødstrøm fra fire mer enn 40 år gamle generatorer. De er neppe like gamle som disse nødgeneratorene på Stevnsfortet i Danmark, som er bygget på begynnelsen av 1950-tallet. Illustrasjonsfoto: Fortress-scandinavia.dk
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. jan. 2013 - 07:00

Landssentralen og Regionsentral Sør har som hovedoppgave å sørge for at spenningen i sentralnettet til enhver tid er stabil, og at det er balanse mellom hvor mye strøm som mates inn på nettet og hvor mye strøm som tas ut.

Må byttes

Men hvis disse sentralene ikke kan brukes, for eksempel som følge av en brann, har Statnett en reservedriftssentral (R1), som de leier av Forsvarsbygg, hvor de kan styre mesteparten av Norges strømforsyning. Det går fram av et brev fra Statnett til Forsvarsbygg som Teknisk Ukeblad har sett.

I brevet understreker Statnett at de er helt avhengige av å kunne stole på at nødstrømsgeneratorene på R1 gir en sikker og stabil tilgang på strøm i en periode som kan strekke seg over dager og uker.

«Ettersom forsvaret selv har konkludert med at de fire mer enn 40 år gamle generatorene bør byttes ut, ønsker Statnett at dette skjer så raskt som mulig. Vi ønsker også tilbakemelding på tidsplanen for denne utskiftningen», skriver Statnett.

Les også: Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

Norden uten strøm

Hvis ikke generatorene fungerer når det trengs, kan det få alvorlige følger.

«Hvis forholdet mellom inntak og uttak ikke er i balanse kan i verste fall store deler av Norden bli uten strøm», skriver Statnett.

Ingen i Statnett vil svare på om det har vært problemer med nødstrømsgeneratorene eller om det er fastsatt noe tidspunkt for utskiftning. Selskapet vil heller ikke avsløre hvor R1 ligger.

– Vi har ikke lov til å kommentere sensitiv informasjon om kraftforsyningen da dette er regulert i beredskapsforskriften. Dette har blant annet med behovet for å begrense sårbarheten til det norske samfunnet for eventuelle angrep mot kraftforsyningen, skriver kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Vi må ha full fart på utbygging av kablene

Gradert informasjon

Forsvarsbygg ønsker heller ikke å kommentere detaljene i saken.

– Statnett er leietaker i et anlegg, og anlegget er gradert etter sikkerhetsloven. Alle opplysninger om kapasiteter og tekniske forhold er gradert informasjon, sier leder for utleie- og eiendomstjenester i Forsvarsbygg, David Halvorsen.

– Har dere hatt problemer med nødgeneratorene, og hva har disse eventuelt bestått i?

– Vi foretar en løpende risikovurdering av våre tekniske anlegg i samarbeid med våre leie-

takere, i dette tilfellet Statnett. Vi søker hele tiden å sørge for at strømforsyningen og eventuelle backupløsninger skal være tilfredsstillende, og vi har rutiner for å kontrollere det.

– Har dere planer om å bytte ut generatorene?

– Det er en del av den løpende vurderingen vi og våre kunder gjør.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Halvorsen ønsker heller ikke å si hvor anlegget ligger.

– Dette er et sensitivt anlegg, vi plikter å ikke gi informasjon om det, sier han.

Les også:

– Gamle ovner må byttes ut

Får strømmåleren til å gå baklengs

Dette kan bli verdens nye energikilde

Vil gjøre det dyrere å bruke varmepumpe på kalde dager  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.