BYGG

– Ekspertene kan ikke varmepumper

Joachim Seehusen
27. mai 2009 - 22:51

– Jeg tror det kommer til å eksplodere, sier Inger Marie Nygård, enhetsleder for vedlikehold i Bærum kommune.

Hun snakker om varmepumper, og peker på at når tusener av oljekjeler skal skiftes ut, er det i praksis kun to alternativer, varmepumpe eller biobrensel.



Svikende kompetanse

– Jeg tror de fleste vil velge varmepumpe, og det blir en utfordring. Når markedet allerede er presset på kompetanse kan det bli problematisk, sier Nygård.

Hun vet hva hun snakker om, tidligere arbeidet hun med varmepumper i Statsbygg, som fant at av 11 installerte varmepumper på 90-tallet var det kun én som fungerte helt som den skulle.

Årsaken var i de fleste tilfellene sviktende kompetanse. I dag ser det ikke bedre ut.

Små fremskritt

– Nei, det har ikke vært de store fremskrittene innen kompetanse og kunnskap, det må jeg dessverre si, bekrefter Helge Lunde hos Thermoconsult.

Han forteller at mange av de installerte systemene sliter med driftsproblemer.

Han må til stadighet ut å rydde opp helt grunnleggende feil gjort av andre.



Oppsiktsvekkende mangel

– Det er en oppsiktsvekkende mangel på kunnskap, vi ser av og til korte avsnitt i beskrivelser av systemer der vi ville brukt 10 sider. Jeg synes RIF er altfor dårlige. Når det gjelder de større systemene, rotes det til i prosjekteringen, det er der surret begynner, sier Lunde.

Norsk Varmepumpeforening regner med at det er om lag 120 000 oljekjeler rundt om i landet, fordelt på 80 000 i boliger og 40 000 i næringsbygg.

Får støtte

– Jeg er enig i det Nygård og Lunde sier, det er store kompetanseproblemer, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Han sier det installeres et sted mellom 1500 og 2000 varmepumpesystemer hvert år nå.

– Når oljekjelene skal skiftes, regner vi med at nær 100 prosent av boligkjelene blir skiftet med varmepumpe og om lag halvparten av kjelene i næringsbygg blir skiftet mot varmepumper. Det betyr at vi må opp i 10 000 anlegg hvert år frem mot 2020.

Hevder å stå bak varmepumperevolusjon

Forbereder kurs

Sammen med flere av de store rådgivningsselskapene, blant annet Sweco og Multiconsult, og Statsbygg, forbereder nå Norsk Varmepumpeforening prosjekteringskurs.

– Det skal være klart over sommeren. Vi jobber med å finne riktig balanse mellom at folk har dårlig tid og at de må lære noe. Nå ser vi på et todagers kurs med nettbasert undervisning i tillegg

Baardsen sier han håper kurset også kan bidra til å skape nettverk. Han frykter ikke at det kan bli vanskelig for rådgivere å søke hjelp hos konkurrenter.

Slaktes i rapport

I januar i år leverte Multiconsult en rapport til Enova hvor konklusjonen nærmer seg en ren slakt av kompetansen til norske rådgivere.

I rapporten "Kompetanse innen vannbårne varmesystemer i bygg" heter det blant annet at "varmepumper ofte ikke fungerer optimalt på grunn av at totalforståelsen av systemet og beregningene ikke er gode nok."

Alle er frustrerte

Det nevnes også at anlegg overdimensjoneres, noe som fører til at driften ikke blir optimal og at økonomien ikke blir god.

Rapporten er delvis basert på en spørreundersøkelse. Om den skriver Multiconsult at: "Frustrasjonen over rådgiverleddet var gjennomgående for alle respondentene og de følte av og til at de nesten måtte lære opp enkelte rådgivere ..."

Multiconsult skriver også at: "rådgivere tenker for lite selv, og at de ikke innehar den systemforståelsen de burde. I forhold til systemer med varmepumpe oppleves det også at rådgiverens kompetanse kan svikte på helt fundamentale ting, samt systemforståelsen. "

Nok et sitat fra rapporten: ”Rådgiverne er det største problemet. De mangler kompetanse når det gjelder beregning, systemvalg med mer.”

Varmepumpe: Nedbetalt på rekordtid

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.