MARITIM

Eide: Bekymret for storkrig i Midtøsten

Norge var kjent med at USA og Storbritannia vurderte å angripe houthiene, sier utenriksministeren. Han sier Norge ikke vil trekkes direkte inn i en eventuell storkrig.

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag formiddag for å kommentere Jemen-angrepet.
Utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag formiddag for å kommentere Jemen-angrepet. Foto: Gorm Kallestad/NTB
12. jan. 2024 - 08:40 | Endret 12. jan. 2024 - 09:58

– Det er en lavintensitetskonflikt som nå sprer seg til nabolandene, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

Han viser til at grunnkonflikten er i Gaza og i selve Midtøsten, og at den for alt det er verdt må løses.

– Samtidig er det jo ikke akseptabelt at det er jevnlige angrep på skipstrafikken gjennom Rødehavet, som er en nødvendig korridor for å komme gjennom Suezkanalen. Der går veldig mye av verdens skipstrafikken. Det har FNs sikkerhetsråd faktisk vært veldig tydelig på, at dette må houthiene slutte med, sier han videre.

– Dét er utgangspunktet for dette angrepet. Men jeg tror amerikanerne, mer enn noen, ønsker å unngå at dette blir en stor regional konflikt som de blir en del av.

Det var ingen overraskelse at nattens angrep fra amerikanske og britiske styrker i Jemen kom, sier han.

– Vi var ikke kjent med at angrepet kom i natt, men vi var kjent med at det var en opsjon som de planla for, sier Barth Eide til pressen utenfor Utenriksdepartementet.

– Og det er også grunnlaget for det vedtaket i Sikkerhetsrådet for to dager siden som understreket at det ville få konsekvenser om houthiene ikke stoppet angrepet.

Angrep i Jemen natt til fredag

USA og Storbritannia angrep houthi-militsen i Jemen natt til fredag som svar på deres angrep mot skip i Rødehavet. Iran har kalt det vestlige angrepet et brudd på folkeretten. Irak mener Vesten gjør konflikten større. Russland har bedt om sikkerhetsrådsmøte etter angrepet.

Vis mer

Hamas fordømmer USA og Storbritannias angrep mot houthi-militsen i Jemen, og sier landene har ansvaret for innvirkningen det har på sikkerheten i regionen.

Det sier Hamas i en uttalelse i kjølvannet av USA og Storbritannias angrep mot houthi-militsen i Jemen natt til fredag som svar på deres angrep mot skip i Rødehavet.

Fem drept i Jemen

Fem houthi-medlemmer skal være drept etter nattens angrep, ifølge en talsperson for den militære grenen av bevegelsen. De lover å gjengjelde angrepet.

Ytterligere seks personer ble såret, ifølge talspersonen.

Houthiene, som kontrollerer det meste av Jemen, har gått til angrep på skipstrafikk i Rødehavet for å vise støtte til Hamas i gruppas krig mot Israel.

Houthi-opprørerne i Jemen varsler at angrepene mot skip som skal til Israel, kommer til å fortsette.

Talspersonen, som ikke er navngitt, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters også at det ikke er noe som kan rettferdiggjøre angrepet mot Jemen.

Håper det blir tryggere

– Situasjonen for sivil skipsfart i Rødehavet har over lang tid vært svært alvorlig. Houthi-militsen sine angrep mot sivil skipsfart utgjør en direkte og uakseptabel trussel mot mannskap, skip og last som seiler gjennom området, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Harald Solberg i en pressemelding.

Administrerende direktør Harald Solberg har vært bekymret over rammebetingelser og krumspring fra regjeringen, men er nå lettet og glad.
Les også

Rederiforbundet: Håper nattens angrep reduserer evnen til å angripe skipsfarten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.