MARITIM

Eide: Bekymret for storkrig i Midtøsten

Norge var kjent med at USA og Storbritannia vurderte å angripe houthiene, sier utenriksministeren. Han sier Norge ikke vil trekkes direkte inn i en eventuell storkrig.

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag formiddag for å kommentere Jemen-angrepet.
Utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag formiddag for å kommentere Jemen-angrepet. Foto: Gorm Kallestad/NTB
12. jan. 2024 - 08:40 | Endret 12. jan. 2024 - 09:58

– Det er en lavintensitetskonflikt som nå sprer seg til nabolandene, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

Han viser til at grunnkonflikten er i Gaza og i selve Midtøsten, og at den for alt det er verdt må løses.

– Samtidig er det jo ikke akseptabelt at det er jevnlige angrep på skipstrafikken gjennom Rødehavet, som er en nødvendig korridor for å komme gjennom Suezkanalen. Der går veldig mye av verdens skipstrafikken. Det har FNs sikkerhetsråd faktisk vært veldig tydelig på, at dette må houthiene slutte med, sier han videre.

– Dét er utgangspunktet for dette angrepet. Men jeg tror amerikanerne, mer enn noen, ønsker å unngå at dette blir en stor regional konflikt som de blir en del av.

Det var ingen overraskelse at nattens angrep fra amerikanske og britiske styrker i Jemen kom, sier han.

– Vi var ikke kjent med at angrepet kom i natt, men vi var kjent med at det var en opsjon som de planla for, sier Barth Eide til pressen utenfor Utenriksdepartementet.

– Og det er også grunnlaget for det vedtaket i Sikkerhetsrådet for to dager siden som understreket at det ville få konsekvenser om houthiene ikke stoppet angrepet.

Angrep i Jemen natt til fredag

USA og Storbritannia angrep houthi-militsen i Jemen natt til fredag som svar på deres angrep mot skip i Rødehavet. Iran har kalt det vestlige angrepet et brudd på folkeretten. Irak mener Vesten gjør konflikten større. Russland har bedt om sikkerhetsrådsmøte etter angrepet.

Fakta om Jemen

  • Et av verdens fattigste land med rundt 30 millioner innbyggere.
  • Houthi-opprørere og deler av regjeringshæren grep makten i hovedstaden Sana i 2014 og kontrollerer store deler av landet.
  • Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene få måneder etter.
  • Hundretusener er siden drept, millioner er drevet på flukt og to tredeler av landets innbyggere trues av sult.
  • FN har omtalt Jemen som verdens verste humanitære krise.
  • Etter at Israel erklærte krig mot Hamas og begynte angrepene på Gazastripen, har houthiene angrepet en rekke skip i Rødehavet.

Hamas fordømmer USA og Storbritannias angrep mot houthi-militsen i Jemen, og sier landene har ansvaret for innvirkningen det har på sikkerheten i regionen.

Det sier Hamas i en uttalelse i kjølvannet av USA og Storbritannias angrep mot houthi-militsen i Jemen natt til fredag som svar på deres angrep mot skip i Rødehavet.

Fem drept i Jemen

Fem houthi-medlemmer skal være drept etter nattens angrep, ifølge en talsperson for den militære grenen av bevegelsen. De lover å gjengjelde angrepet.

Ytterligere seks personer ble såret, ifølge talspersonen.

Houthiene, som kontrollerer det meste av Jemen, har gått til angrep på skipstrafikk i Rødehavet for å vise støtte til Hamas i gruppas krig mot Israel.

Houthi-opprørerne i Jemen varsler at angrepene mot skip som skal til Israel, kommer til å fortsette.

Talspersonen, som ikke er navngitt, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters også at det ikke er noe som kan rettferdiggjøre angrepet mot Jemen.

Håper det blir tryggere

– Situasjonen for sivil skipsfart i Rødehavet har over lang tid vært svært alvorlig. Houthi-militsen sine angrep mot sivil skipsfart utgjør en direkte og uakseptabel trussel mot mannskap, skip og last som seiler gjennom området, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Harald Solberg i en pressemelding.

Kjemikalie-/oljetankeren M/V Blaamanen.
Les også

Pentagon: Tankskipet Blaamanen ble angrepet i Rødehavet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.