Fiskebestand

Dyster utvikling for fiskebestanden i svenske farvann

Torskebestanden i Østersjøen og Kattegat er i dårlig forfatning. Enda dystrere er det for ålen, viser svensk rapport.

Torskebestanden i Østersjøen og Kattegat er i dårlig forfatning. Her noen nære slektninger fra nord, fra skreifisket ved Senja.
Torskebestanden i Østersjøen og Kattegat er i dårlig forfatning. Her noen nære slektninger fra nord, fra skreifisket ved Senja. (Foto: NTB Scanpix)

Torskebestanden i Østersjøen og Kattegat er i dårlig forfatning. Enda dystrere er det for ålen, viser svensk rapport.

– Torsken har det ikke bra. Den vokser dårlig og er mager, sier Johanna Mattila, forskningsleder for akvatiske ressurser ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

I den årlige rapporten fra SLU, på oppdrag for Havs- og vattenmyndigheten, har forskerne undersøkt bestanden for 49 ulike arter av fisk- og skalldyr. Den viser at det ikke bare er torsken som sliter. Gjedde-bestanden langs Østersjøens kystområder er i negativ utvikling, og det er også bestanden av lagesild, spesielt i Bottenvika.

– Der har fiskerne selv bestemt seg for å begrense fisket for å redde fiskens framtid, sier Mattila.

Status for kveite og gråsteinbit i Skagerrak og Kattegat, samt gjørs i Østersjøen, er så dårlig at forskerne vurderer at fisken bør fredes. Enda verre er det for ålen, mener de.

– Det har sett like dystert ut i flere år. Sverige har ganske bra kontroll på ålen i svenske farvann, men det finnes andre land som ikke er like påpasselig. Ålen påvirkes også av klimautfordringer og miljøødeleggelser, sier Mattila.

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå