IT

Dropper nettskyen, vet ikke hvorfor

NETTSKYEN LOKKER: Men norske bedrifter vet lite om gullet i enden av regnbuen, viser undersøkelse.
NETTSKYEN LOKKER: Men norske bedrifter vet lite om gullet i enden av regnbuen, viser undersøkelse. Bilde: colourbox.com
Leif Hamnes
20. apr. 2010 - 14:23

Nettskyen

  • Kalles også Cloud Computing
  • Begrep for dataløsninger og -tjenester tilgjengelig over internett, fra ”skyen”.
  • I bedriften er pc-ene utstyrt med en nettleser eller mer skreddersydde programmer som gir tilgang til leverandørens tjenester.
  • Dataleverandøren er i besittelse av en ”sky” av servere og lagringsplass.
  • Fordelen er at tjenestene lett kan skaleres i forhold til nye behov.

10 prosent av norske små og mellomstore bedrifter bruker nettskybaserte it-løsninger i dag, mens 13,8 prosent vurderer å ta det i bruk i løpet av de neste to årene.

Under halvparten av dem kjenner til nettskyens fordeler, viser en undersøkelse foretatt av Respons på oppdrag av Nasjonal sikkerhetsdag.

Fire av ti bedrifter svarer at de ikke vet hvorfor bedriften ikke velger nettskybaserte løsninger.

– Tallene vitner om høy kunnskapsløshet rundt hva nettskyen er, og hvilke muligheter som ligger i slike løsninger. Det er synd, fordi nettskyen representerer ressurseffektiv bruk av teknologi som kan gi store økonomiske besparelser, sier direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse.

Stor usikkerhet

Nettskyen gir ofte økt tilgjengelighet – som faktisk skaper nye sikkerhetsutfordringer idet ansatte ikke lenger trenger å være på jobb for å jobbe.

– Trusselbildet i dag handler om sosial manipulering og om de nye arbeidsforholdene, og it-sikkerhet er ikke kun et teknisk spørsmål, sier Waterhouse.

16 prosent oppgir nettopp sikkerhetshensyn som årsak til at de ikke bruker nettskyen.

Nettskyen innebærer at forskjellige datasentre kan avlaste hverandre, og dermed at data kan oppbevares på et uspesifisert sted.

På spørsmålet «I hvilken grad føler du at dataene dine vil være sikre om de lagres (på et ikke navngitt sted) utenfor Norge», svarer 29 prosent av respondentene «i liten grad».

– Det ser ut som om bedriftene er usikre på informasjonssikkerheten og om man kan lagre sensitiv informasjon i nettskyen, mener Waterhouse.

Outsourcer først

Undersøkelsen viser en signifikant nedgang fra 2009 til 2010 på antall bedrifter som har en egen it-avdeling, en signifikant økning i de som har outsourcet deler av driften – samt en signifikant økning i de som ikke har organisert it-drift.

De som ikke har organisert IT-drift er også de tidligste nettskybrukerne.

Den mest brukte tjenesten er i dag e-post, og de tjenestene som flest vurderer i nærmeste framtid, er tjenester for prosjektmøteplasser og virtuelle møter.

På lengre sikt er det systemer for regnskap, kundeoppfølging, forretningsstøtte og andre typer applikasjoner som vurderes.Opptatt av pris, ikke miljø

Bedriftene ble også spurt om hvilke kriterier de vil vektlegge hvis de skal velge nettskyleverandør.

Et av hovedfunnene er at pris er det aller viktigste: 33,2 prosent svarer dette.

Videre er tilgjengelighet, tilgangskontroll, sikkerhetskopiering og juridiske forhold viktig.

Mange bedrifter i Norge er opptatt av miljø, men undersøkelsen viser at dette er mindre viktig når man velger nettskyleverandør: Bare 5 prosent svarer at miljøkriterier er viktig.Les også: ROS-rapporten:<br/> Bekymret for cloud og mobilbank

Ballmer skyer over

Telesektoren vil ha sin skydott

Hvor skal HP bygge superdatasenter?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.