IT

Dropper ikt-innovasjon

SLÅR SAMMEN: Innovasjon Norge putter ikt inn i de andre prioriterte områdene for å spare driftsmidler.
SLÅR SAMMEN: Innovasjon Norge putter ikt inn i de andre prioriterte områdene for å spare driftsmidler. Bilde: Rune Petter Ness
Espen Zachariassen
27. jan. 2011 - 14:20

For å komme i mål med budsjettkuttet på 120 millioner kroner skal Innovasjon Norge redusere antall prioriterte sektorer fra 9 til 6.

Innovasjon Norge kutter 120 årsverkOlje og gass

Kultur kuttes helt ut, olje og gass slås sammen med maritim sektor, mens ikt skal integreres i de andre satsingsområdene, som energi og helse.

– Det som har skjedd er at Innovasjon Norge har omorganisert arbeidet med de ulike sektorene. Det er et resultat av det budsjettkuttet vi fikk med statsbudsjettet for 2011, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Svorkmo Bergmann.

De prioriterte områdene blir:

  • Landbruk
  • Marin (sjømat)
  • Reiseliv
  • Helse
  • Energi og miljø
  • Olje/gass/maritim


Kritikk

Bransjeorganisasjonen IKT Norge reagerer kraftig og betegner omleggingen som uforståelig.

– Ikt er utvilsomt den enkeltfaktoren som bidrar mest til innovasjon i alle næringer. Derfor blir denne prioriteringen uforståelig, sier direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen.

– Ikt er utvilsomt den enkeltfaktoren som bidrar mest til innovasjon i alle næringer. Derfor blir denne prioriteringen uforståelig, sier direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen. Næringsutviklinbgsdirektør Fredrik Syversen hos IKT Norge sammenligner ikt-kuttene i innovasjonsarbeidet med å fjerne kyr fra landbruket. (Foto: Espen ZAchariassen) Espen Zachariassen

Han mener at Innovasjon Norge kunne hentet inn mer penger enn kravene til budsjettkutt ved å beholde eget fokus på ikt. Syversen er imidlertid ikke overrasket over strategien.Melkekyr

– Virkemiddelapparatet har ennå ikke tatt innover seg at Norge er et samfunn der tjenestesektoren er like viktig som industrien. Det tar lang tid å snu tankskipet Norge. De som sitter på pengene i form av virkemidler ser ikke den endringen som norsk næringsliv er avhengig av, nemlig effektivisering ved bruk av ikt, mener direktøren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Å kutte denne sektoren som satsingsområde vil være det samme som å kutte satsingen på kyr i melkeproduksjonen, for å bruke et språk som besluttende myndigheter forstår, sier Syversen.

– Giske undervurderer norsk it-næringDelvis enig

Innovasjon Norge medgir at strategien får konsekvenser.

– Vi vil ikke kunne gjøre like mye på overordnet nivå fra sentralt hold. Vi er langt på vei enige med IKT Norges vurdering av ikt som vesentlig for effektivisering og nyskaping, sier kommunikasjonsdirektør Svorkmo Bergmann.

Han understreker imidlertid at organisasjonen fortsatt skal jobbe med det han betegner som mange gode, innovative ikt-prosjekter.Pakkes sammen

Forskjellen blir at ikt integreres i de andre prioriterte områdene. Fremover skal Innovasjon Norge satse spesielt mye på ikt innenfor helse og miljøteknologi.

– Vi har akkurat like mye penger til finansiering som tidligere. Flere av våre kontorer rundt om i landet har definert ikt som en av sine prioriterte bransjer, og slik kommer det fortsatt til å være. Alle gode utviklingsprosjekter er fremdeles like velkomne hos oss og vil få støtte på samme måte som tidligere, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.