IT

– Giske undervurderer norsk it-næring

DRØMMER: Næringsminister Trond Giske anklages for å ha en urealistisk oppfatning av hvor de største verdiene skapes i norsk næringsliv.
DRØMMER: Næringsminister Trond Giske anklages for å ha en urealistisk oppfatning av hvor de største verdiene skapes i norsk næringsliv. Bilde: Teknisk Ukeblad
Espen Zachariassen
28. sep. 2010 - 13:22

Norsk it-nærings interesseorganisasjon IKT Norge kommer med kraftig kritikk av regjeringens politikk i kjølvannet av finanskrisen.

Hovedbudskapet er at næringsminister Trond Giske (Ap) og hans kolleger rangerer en av landets største næringer langt ned på listen, mens tradisjonelle virksomheter med langt lavere verdiskaping får mye oppmerksomhet.



Smuler

– Salget av programvareselskapet Visma til 11 milliarder kroner viser hvor høyt utenlandske investorer verdsetter norsk intellektuell kapital. Til sammenligning blir norske politikeres fokus på it-næringen bare for smuler å regne. Salget viser nok en gang at norsk programvare er meget attraktivt og at vi hevder oss i verdenstoppen i en næring som både er global og konkurranseutsatt, skriver generalsekretær Per Morten Hoff i en pressemelding.

– Salget av programvareselskapet Visma til 11 milliarder kroner viser hvor høyt utenlandske investorer verdsetter norsk intellektuell kapital. Til sammenligning blir norske politikeres fokus på it-næringen bare for smuler å regne. Salget viser nok en gang at norsk programvare er meget attraktivt og at vi hevder oss i verdenstoppen i en næring som både er global og konkurranseutsatt, skriver generalsekretær Per Morten Hoff i en pressemelding. INGEN PAKKER: Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge mener manglende tildeling av krisepakker til norske it-bedrifter viser at norsk næringspolitikk plasserer bransjen i bakevja. (Foto: Espen Zachariassen). Espen Zachariassen



Kostbare

Han viser til blant annet at norske selskaper som Netcom, Fast, Tandberg, Trolltech og Get er blitt solgt til utenlandske eiere og at verdien av disse transaksjonene føyer seg inn i rekken av de dyreste salgene av norske bedrifter.



Ingen satser

– Ikt er ikke et hovedsatsingsområde for regjeringen og er det heller ikke for Norges Forskningsråd eller Innovasjon Norge. Informasjons- og kommunikasjonsnæringen omsatte i 2008 for 240 milliarder kroner. Til sammenligning hadde jord og skogbruk en omsetning på 16 milliarder kroner, og fiske, fangst og oppdrett en omsetning på 11 milliarder kroner. Altså like mye som Visma ble verdsatt til, sier Hoff.



Ingen krisepakker

– Men flere it-bedrifter som har søkt om garantier gjennom GIEKs eksportgarantisystem, har opplevd å få avslag fordi den statlige myndigheten ikke klarer å forholde seg til immaterielle verdier. GIEK og Eksportfinans var to av spydspissene i regjeringens såkalte krisepakker. Så godt som alle tilskudd har gått til tradisjonell industri og rederinæringen. Ikt-bedrifter har fått avslag, poengterer generalsekretæren.

– Når vi gang på gang får bekreftet hvor mye kunnskapskapital faktisk er verdt, må myndighetene ta dette innover seg og legge til rette slik at offentlige mekanismer for norsk næringsliv fungerer også for kunnskapsnæringene. Kontrasten til det fokuset regjeringen har på rederinæringen og tradisjonell industri er enorm. Er det slik i Norge at et skip med norsk flagg er mer verdifullt enn den kompetansen som ligger i norske kunnskapsbedrifter, spør han.



– Giske må våkne

Ikt Norge ønsker ikke subsidier, men generelt gode rammevilkår for alt næringsliv.

Hoff mener at tiden er overmoden for at regjeringen får øynene opp for hvem som skaper verdier og arbeidsplasser.

– Vi ber nå både mæringsminister Trond Giske og resten av regjeringen om å våkne opp av sin drøm om at Norge fortsatt er en industrinasjon, skriver Hoff i sitt utspill.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.