LUFTFART

Dronen holdt seg i lufta i 18 dager – med solenergi

Ved testen i stratosfæren nådde de soldrevne dronene fra Airbus over 20.000 meters høyde. På to starter var Zephyr i luften i fem uker i strekk.

Zephyrs vingespenn er 22,5 meter, maks startvekt ligger samtidig bare på 53 kilo.
Zephyrs vingespenn er 22,5 meter, maks startvekt ligger samtidig bare på 53 kilo. Foto: Airbus
John Edren, Ny Teknik
16. okt. 2021 - 13:00

Det er i bunn og grunn et ubemannet seilfly, men utstyrt med to små propeller der hver 0,45 kW motor drives av solceller. Airbus kunngjør nå resultatene av testflyvningene som Zephyr S gjennomførte i løpet av sommeren.

13. september landet farkosten i Arizona. Hovedmålet med testen var at dronen skulle vise at den kan fly utenfor det avgrensede luftrommet, og dele plassen med kommersielle fly. Samtidig ble det satt ny rekord i droneklassen – med en høyde på 23.193 meter.

I tillegg til fire tester i lavere høyder, ble det gjort to besøk i stratosfæren, som hver varte i omtrent 18 dager. Det gir 36 dager i stratosfæren med to starter. Airbus mener imidlertid at Zephyr Solar High Altitude Platform System (HAPS) i teorien burde kunne være i luften i opptil seks måneder.

Så langt har dronen til sammen 2.435 flytimer, og i de siste testene bar den en last i form av «OPAZ», som står for Optical Advanced Earth Observation system for Zephyr.

Men tanken er at plattformen også kan brukes til å levere kommunikasjon og forbindelse til sivile så vel som militære aktører - samt som for ulike typer overvåking, for eksempel i forbindelse med skogbranner.

Artikkelen ble først publisert av Ny Teknik.

General Atomics MQ-9B SeaGuardian under testing i kaldt vært i Canada. Dette er én av to droner eksperter mener kan være aktuelle for Norge.
Les også

Norge skal kjøpe droner for milliarder – to peker seg ut

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.