LUFTFART

Dronen holdt seg i lufta i 18 dager – med solenergi

Ved testen i stratosfæren nådde de soldrevne dronene fra Airbus over 20.000 meters høyde. På to starter var Zephyr i luften i fem uker i strekk.

Zephyrs vingespenn er 22,5 meter, maks startvekt ligger samtidig bare på 53 kilo.
Zephyrs vingespenn er 22,5 meter, maks startvekt ligger samtidig bare på 53 kilo. Foto: Airbus
John Edren, Ny Teknik
16. okt. 2021 - 13:00

Det er i bunn og grunn et ubemannet seilfly, men utstyrt med to små propeller der hver 0,45 kW motor drives av solceller. Airbus kunngjør nå resultatene av testflyvningene som Zephyr S gjennomførte i løpet av sommeren.

13. september landet farkosten i Arizona. Hovedmålet med testen var at dronen skulle vise at den kan fly utenfor det avgrensede luftrommet, og dele plassen med kommersielle fly. Samtidig ble det satt ny rekord i droneklassen – med en høyde på 23.193 meter.

I tillegg til fire tester i lavere høyder, ble det gjort to besøk i stratosfæren, som hver varte i omtrent 18 dager. Det gir 36 dager i stratosfæren med to starter. Airbus mener imidlertid at Zephyr Solar High Altitude Platform System (HAPS) i teorien burde kunne være i luften i opptil seks måneder.

Så langt har dronen til sammen 2.435 flytimer, og i de siste testene bar den en last i form av «OPAZ», som står for Optical Advanced Earth Observation system for Zephyr.

Men tanken er at plattformen også kan brukes til å levere kommunikasjon og forbindelse til sivile så vel som militære aktører - samt som for ulike typer overvåking, for eksempel i forbindelse med skogbranner.

Artikkelen ble først publisert av Ny Teknik.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.