OFFSHORE

Dobler kapasiteten

Anders J. Steensen
26. mai 2004 - 08:00

Mongstad: Når Kvitebjørn-feltet starter produksjonen til høsten, er Vestprosess-anlegget på Mongstad klar til å ta i mot og foredle større mengder med våtgass.

I tillegg skal også Visund-kondensat behandles i anlegget. For å kunne ta i mot våtgassen fra de to feltene har eierne av Vestprosess oppgradert anlegget betydelig. Kapasiteten er nesten doblet fra 175 tonn til 335 tonn i timen.

Oppgraderingen er budsjettert til 550 millioner kroner og omfatter også driftsrelaterte endringer i Statoil Mongstad raffineriet.

Anlegget produserer nafta, propan, butan for salg og fyrgass for raffineriet. Selv om Vestprosess er et eget selskap, drives det av Statoil Mongstad og er integrert med raffineriets øvrige virksomheter.

Prosessoptimalisering

Aker Kværner Process i Nederland har vært ansvarlig for prosjekteringen og anskaffelse av nødvending utstyr. De har utført flaskehalsanalyser i den eksisterende prosessen for deretter å utvikle anlegget slik at færrest mulige inngrep var nødvendig.

Det var nødvendig å installere en ny produksjonskolonne. I tillegg er det en del utskiftninger når det gjelder rør, ventiler, pumper, varmevekslere samt elektro- og styringssystemer.

- Vi øker effektiviteten i anlegget ved å dra nytte av de siste designreservene i prosessanlegget. Til det trenger vi å doble energitilførselen i form av damp til destillasjonsprosessene, sier prosjektleder på Mongstad, Asbjørn Johnsen.

Økt kapasitet i destillasjonstårnene er oppnådd med det nye tårnet og ved å installere mer effektiv innmat i eksisterende tårn. Det er et eget prosjekt på Mongstad for å øke dampproduksjonen.

Den nye kolonnen er en Depropaniser (splitter propan og butan), den eksisterende var for liten. Denne er så konvertert til en NGL-kolonne (Natural Gas Liquids), som fungerer parallelt med dagens NGL-kolonne.

- Det er også gjort betydelige investeringer i hjelpesystemer som kjølevann, damp, trykkavlastning/fakkel samt brann- og gassvarsling, forteller Johnsen. - De største tekniske utfordringen i prosjektet var hjelpesystemene og da spesielt å få nødvendig kapasitet i fakkelsystemet. Dette førte til at det ble nødvendig med flere HIPPS-er (High Integrety Pressure Protection System) for å redusere belastningen på selve fakkelsystemet.

Hektisk

Byggearbeidene startet på Mongstad i mai 2003. Det har vært en stor utfordring å drive byggearbeidene, mens anlegget har vært i full drift. Selve sluttfasen av byggearbeidene koordineres sammen med raffineriets planlagte vedlikeholdsstans. Dette er en meget hektisk fase i prosjektet der alle sammenkoblingene som trenger nedstenging av produksjonen skal gjøres. Selve stanseperioden er fra15. april til 19. mai. Offisiell oppstart er 21 mai. I denne fasen venter prosjektet en bemanning på opp mot 350 personer.

Raffineriets vedlikeholdsstans fører til en total oppbemanning på Mongstad med ca.1300 personer. Det betyr et stort press på infrastruktur som transport og overnatting.

- Vi måtte bygge en anleggsleir, leie inn hotellskip og benytte det som er av hoteller i området for å håndtere dette, forteller Johnsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.