BYGG

Dissens om passivhus

VIL VENTE: Ranveig Landet i BNL vil ikke ha passivhusstandard allerede fra 2015.
VIL VENTE: Ranveig Landet i BNL vil ikke ha passivhusstandard allerede fra 2015. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
23. aug. 2010 - 11:44

I bygningsenergidirektivet fra EU heter det at alle nye bygninger skal være "nesten nullenergibygg" innen utgangen av 2020. Arnstad-utvalgets formelle forslag er at det same skal gjelde i Norge.

Les også:

Men med unntak av BNL mener de øvrige 15 av gruppens 16 medlemmer at et slikt krav bør innføres i Norge allerede fra 2015. Det argumenteres for at et slikt krav vil bidra til at alle gradvis bygger mer energieffektivt, at det vil bidra til å modne markedet og at nye løsninger vil bli utviklet. Et slikt krav skal også bidra til å sette fart i tiltak i eksisterende bygg. Sist peker gruppens flertall på at bygningers lange levetid gjør det viktig å starte med tiltak så raskt som mulig.

Arbeidsgruppen foreslår derfor krav til passivhusnivå fra 31.12.2015, det vil si et bygg som bruker mindre enn 80 kWh/år/m 2

Les også: Frykter Arnstad-rapport

For tidlig

– Vi er enige om målet, men det er tidspunktet vi er opptatt av, sier Ranveig Landet, BNLs representant i Arnstad-utvalget.

Hun peker på at selv om noen er i stand til å bygge passivhus allerede i dag gjelder det på langt nær alle.

– Hvis det blir nedfelt i forskrift så må alle bygge passivhus. Men vi mangler erfaring og vi mangler prekvalifiserte løsninger. BNL er enige om kravet til null-energihus i 2020, men da har vi bare tiden og veien for å spre kunnskapen til hele næringen, sier Landet.

Hun viser til at medlemsbedriftene i Byggenæringens Landsforening i dag klarer å kurse om lag 3000 personer hvert år, og at behovet blir opp mot 20 000 hvis alle skal ha nødvendig kompetanse til å bygge passivhus allerede i 2015.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.