Disse mobilkameraene er best i vintermørket

Huawei har fått hard konkurranse om å gi de beste mobilbildene i nattmodus.

Best: Den nye Huaweitelefonen klarer å gjengi masse detaljer og bommer ikke på fargene selv i mørket, helt klart det beste av bildene i testen. Lukkertiden ble 7 sekunder, f/1.6 og ISO 1600. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
Bra resultat: Samsung klarer nattfoto utmerket nå. Bildet er veldig bra og fargeriktig, men fargene litt svakere enn i Huaweis nye Mate 30 Pro. Her har kameraet valgt lukkertid 1/3 sekund, blenderåpning f/1.5 og ISO 1250. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
Uten nattmodus:Hvis telefonen ikke får beskjed om at dette handler om natt så blir bildet slik. Ikke mye å rope hurra for. Eksponeringstiden er her 1/4 sekund ved blender f/1.5 og ISO 1250. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
Rimelig: OnePlus 7T Pro er en toppmodell, men uten den høye prisen. Den klarer nattfoto godt, men ikke like godt som konkurrentene. Lukkertiden er moderate 1/3 sekund og blenderåpning f/1.6 ved ISO 10000. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
For mye gult: Apple har tatt et kvantesprang med nattfoto. Bilet er svært bra, men har litt mye gulstikk. Her valgte kameraet 1/2 sekund lukkertid, f/1.8 og ISO 1600. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
Grønnstikk: Dette er foreløpig den siste toppmodellen fra Huawei vi får kjøpt i Norge. Den er god på nattfoto, men bildet får et lite grønnstikk. Også her valgte mobilen 7 sekunder, f/1.6 og ISO 1600. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
Henger etter: Selv billige Nokia 7.2 har fått nattmodus, men her er det mye å gå på før denne kan måle seg med toppmodellene. Lukkertiden ble 1/13 sekund, blender f/1.8 og skyhøye ISO 17472. (Foto: Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)
Uskarpt: Den store sensoren i EOS M6 Mark II hadde klart seg bra, om vi hadde brukt stativ, men ikke på frihånd. Full auto, kameraet valgte ISO 6400, f/3.5 og 0,8 (4/5) sekunder lukketid. (Foto:  Odd Richard Valmot/Teknisk ukeblad)

Huawei har fått hard konkurranse om å gi de beste mobilbildene i nattmodus.

Før sommeren i fjor lanserte Huawei toppmodellen P20 Pro. Den hadde tre kameraer, det største med 40 MP sensor. Dessuten hadde den AI-basert stabilisering av kameraet som selskapet utnyttet til blant annet å ta bilder i mildt sagt dårlig belysning.

Det som skjedde når man aktiverte nattmodus var at kameraet tok mange bilder med lang eksponering. Så brukte det programvare til å sette dem sammen til et bilde. Brukeren måtte være med på operasjonen ved at kameraet ba om å bli holdt i ro i noen sekunder. Resultatet var forbløffende. Vi, og andre som testet dette, hadde ikke sett noe slikt før. Bildet ble formelig løftet fram fra mørket. I løpet av sekunder så det nesten ut som det var tatt om dagen.

Men det var for halvannet år siden. Konkurrentene så øyeblikkelig hvilken kraftfull funksjon dette var og nå er ikke lenger Huawei alene om å ha slik nattmodus som i samarbeid med brukeren tar nattbilder.

Les også

Ut i natta

Vi har testet noen av nykommerne på markedet, og kan konstatere at «natt er blitt til dag». Samtidig har Huawei lansert sin nye Mate 30 Pro, som på grunn av amerikanske sanksjoner ikke får tilgang til Googles apper, på tross av at den har Android. Vi har fått låne et par eksemplarer i Norge og fått testet kameraet. Har Huawei klart å utvikle nattmodusen videre?

Svaret er ja. Denne telefonen er rett og slett best på nattfoto. Men avstanden til de andre er ikke i nærheten av hva den var. Nå er det vill kamp i nattemørket.

Tapere

Taperne i denne kampen er tradisjonelle kameraer. De har ikke sjans i havet når det blir mørkt. De prosessorene som sitter i disse er optimaliserte for å ta gode bilder under normale forhold, og de er ikke i nærheten av å være så avanserte som de multikjernetunge modellene fra Huawei, Samsung, Apple og Qualcomm. Resultatet blir altfor lang lukkertid, og om ikke kameraet står på stativ blir de både uklare og lyssvake.

Se bildekarusellen over for å sammenligne de forskjellige mobilmerkenes toppmodeller.

Les også

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå