IT

Dette tror Citrix-talsmannen om IT-ens fremtid

– Musikken kommer til å stoppe snart og jeg tror ikke det er stoler til alle.

Stor endringer forut: Citrix Brad Peterson tor vi en på terkselen til store omveltinger hos de tradisjonelle IT-leverandørene.
Stor endringer forut: Citrix Brad Peterson tor vi en på terkselen til store omveltinger hos de tradisjonelle IT-leverandørene. Bilde: ORV
13. juni 2014 - 20:45

Citrix Brad Peterson er en talefør kar. Men så innehar han også den litt spesielle tittelen Chief Demo Officer. Han er mannen Citrix bruker når budskapet skal hamres hjem.

Etter å ha møtt Peterson, som lik mange amerikanere kan føre sine aner tilbake til Skandinavia, skjønner vi hvorfor. Med sine over 20 år i IT-bransjens kjerne i Silicon Valley og ellers i verden, mener han mye om det meste innen IT.

Vi var nysgjerrig på fremtiden.

– Hvordan ser det ut i krystallkulen din Brad?

– Når jeg begynner i fortiden og ser fremover, ser jeg at vi har endret veldig mye og kommer til å fortsette med det. Vi har hatt en massiv overkapasitet, spesielt i datasenteret. Denne situasjonen vil ikke vare lenge og overkapasiteten kommer til å forsvinne. Det vil ikke skje uten at noen vil føle det på pungen, sier han.

Peterson tror vi om ikke lenge bare vil betale for de ressursene vi bruker av program- og maskinvare. De som lever av å selge alt som skal til i et datasenter kommer til å oppleve et tektonisk skifte.

– Musikken kommer til å stoppe snart og jeg tror ikke det er stoler til alle, sier han.

Les også: Tesla gir fra seg alle sine patenter

Den offentlige nettskyen

Det som mer enn noe utfordrer de tradisjonelle leverandørene er overgangen til den offentlige nettskyen.

– Det er ikke de som leverer utstyret her. Det er designet for å koste utrolig lite og likevel tilby fantastisk pålitelighet. Når de billige serverne og lagringsenhetene til Google og andre ryker, overtar annet utstyr uten at det merkes. De lønner seg ikke en gang å skifte det med det samme. De venter til mange enheter er gått i samme området slik at de får skalafordeler på det også.

I mange land kreves det at data skal være i landet. Det tror ikke Peterson er noe problem.

– Det er forskjell på kontroll og lagring. Man kan lagre i landet og få skalaeffekten av kontroll et annet sted. Se på Boeing. De har folk som jobber med fly over hele verden, men serverne står i Seattle. Ingen data annet enn piksler i form av skjermbilder forlater USA.

Les også: Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

BYOD

– Vi var blant de første som snakket om BYOD – Bring Your Own Device, for fire fem år siden. Da mente alle at vi var helt på villspor. Vi var jo ikke det, og nå er vi der. Selvfølgelig har det ikke vært helt uten utfordringer når ting endrer seg så raskt, men brukerne elsker det og mange selskaper er glad for at brukerne holder utstyret sitt selv, sier Peterson.

Programvarebasert fremtid

I følge Peterson er fremtiden programvarebasert. Applikasjoner, nettverk, lagring. Alt vil bli styrt av programvare som bygger et lag av virtualisering over ressursene. Den vil overvåke, tildele og sørge for at alt utnyttes maksimalt. Ingen ressurser vil gå til spille som i dag.

– Dette vil endre hele IT-landskapet dramatisk og de gamle spillerne skjønner godt hva som er i ferd med å skje. Samtidig er det nok vanskelig for dem å se hva veien videre er. Det er mange andre selskaper som har bygget og bygger videre på den fremtiden de burde ha satset på for lenge siden, sier Peterson.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Her passerer flere GPS-jammere hver dag

Våre nye sekretærer

For mange år var det vi som ventet på PC-en. Slike er det ikke lenger.

PC-er og andre dingser er blitt uhyggelig raske og bruker det aller meste av tiden på å vente på oss.

Det er vi mennesker som er sneglene nå, men det har også sine fordeler. Da har dingsene våre tid til å finne ut hva vi ønsker neste gang. Jo mer vi bruker dem jo mer vil de lære oss å kjenne.

Den kan sjekke kalenderen, hva som skjer med kontaktene dine og ellers på nettet og være den perfekte personlige assistent. Mange har prøvd noe liknende, slik som med Google+, men dette er alt for begrenset ennå.

Vi kommer til å få assistenter vi kan snakke med for at de skal blir bedre kjent med oss. Fremtidens programvare vil oppføre seg mye mer som mennesker. Den vil vite når den må spørre deg om noe og når den kan gjøre ting på egen hånd. Akkurat som en betrodd personlig sekretær, spår Peterson.

Les også: Robot skrev nyhetssak på tre minutter

Internet of Things

Slike assistenter kommer ikke til å operere i et vakuum. De vil også kommunisere med den bølgen av dingser vi kaller Internet of Things. For å ta best mulig avgjørelser på vegne av oss vil de snakke med alle mulige sensorer som kontrollerer klima, sikkerhet og andre faktorer som påvirker oss.

Peterson peker på Googles oppkjøp av Nest, som lager en nettkoblet termostat.

Nå kommer de også med en brannvarsler. Dette er starten på en ny bølge av samarbeid mellom nettet og sensorer i huset som vil være fundamentet for en ny innovasjonsbølge for smarte hus og intelligente assistenter.

Les også: Så smart blir boligen

Aksept

På spørsmål om ikke alt dette er betenkelig ut fra personvernssynspunkt svarer Peterson at det kan så være, men vi aksepterer det.

– Vi aksepterer stadig mer av det Google og andre gjør for å skanne oss på alle mulige måter. Det gjør jo livet vårt lettere. Vi som har noen år på baken tenker nok mer over det, men de yngre er ikke villige til å forsake det de får ut av denne utviklingen. Det er vanedannende, og på noen måter har de allerede ofret privatlivet. Tenke etter selv. Hvor mange ganger har du ikke klikket i boksen som sier at appen du laster ned får tillatelse til alt dette? Alle klikker gladelig på den og gir Google og andre fullmakten de trenger og få tenker på hva de gjør, sier Peterson.

Les også:

Her plukkes et produkt hvert 6. sekund

Om ti år kan vi alle ha en robot-slave i huset

Dette er teknostudentenes drømmearbeidsgivere  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.