KARRIERE

Dette sjakkbrettet veier 200 gram og får plass i en konvolutt

Unge gründere får pangstart på Kickstarter.

12. nov. 2014 - 19:18

Snart kan det hende at Magnus Carlsen må dele den norske sjakk-tronen med en ung gründer.

Arkitektstudent Edvard Mattias Glazebrook og vennene hans verket etter å spille sjakk, men manglet flere av spillebrikkene til sjakkbrettet sitt.

– Vi pleide å bytte ut brikker med brødskalker, korker og lignende. Det var gjerne 5-6 fremmede gjenstander på brettet under hvert spill, sier Glazebrook.

På Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), hadde Glazebrook tilgang til en laserkutter og bestemte seg for å lage de manglende sjakkbrikkene med denne.

Eureka!

Som med mange berømte oppfinnelser førte et lite problem til en lovende forretningsidé. Dette ble startskuddet for Dompap Design.

Les også: Hva i all verden gjør Magnus Carlsen på gadgetmesse i Las Vegas?

God respons i alle ledd

Idéen er i utgangspunktet simpel: Et sammenleggbart sjakkbrett av papp som klappes sammen med magneter.

Dompap har seilt i medvind fra tidlig start. I oktober vant Glazebrook Invent2 og Innovasjon Norges gründerkonkurranse Inven2Start. Med 130.000 kroner i startkapital inkludert økonomisk og juridisk rådgivning som premie, fikk de stor drahjelp til å utvikle produktet.

Nå har han kastet seg på folkefinansieringstrenden på Kickstarter i håp om å samle inn 40.000 kroner til produksjonen. I løpet av bare et par døgn er over 25 prosent av målet allerede nådd med 10.807 kroner i skrivende stund.

Glazebrook velger å forholde seg nøktern til den gode starten.

– Vi er veldig fornøyde med resultatene så langt, men det er som regel gjennom de første dagene prosjekter mottar mest oppmerksomhet, flest donasjoner og forhåndsbestillinger. Vi har satt 40.000 kr som mål, og med crowdfundin-gmodellen til Kickstarter får vi ingen støtte dersom vi ikke når målet, så vi krysser fingrene godt og håper vi skal klare det, sier Glazebrook.

Les også: Gjenopplev 900 klassiske arkadespill i nettleseren

Gründeren mistet stadig sjakkbrikker og derfor fikk han en ide som Innovasjon Norge belønte med 130.000 kroner.
Gründeren mistet stadig sjakkbrikker og derfor fikk han en ide som Innovasjon Norge belønte med 130.000 kroner.

To materialer

– Sjakkbrettene er i utgangspunktet designet i papp. Dette er jo også bakgrunnen til navnet som vi er ganske fornøyd med. Gjennom de første prototypene merket vi at papp lett kan slites, så vi har tilpasset designet slik at brikkene opplever minst mulig slitasje. Slik brettet er nå, holder brikkene seg i god stand overraskende lenge, forteller Glazebrook.

I tillegg til pappvarianten som koster fra 200 til 250 kroner, vil Dompap også selge en variant i kryssfinér som koster mellom 300 og 350 kroner.

– Tre er jo litt mer holdbart enn papp, så det er et godt alternativ til skeptikere, men desverre også litt dyrere, sier Glazebrook.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Les også: Denne appen kan bli mattelærerens store hodepine

Hele sjakkbrettet inkludert brikkene kan flatpakkes og får enkelt plass i ryggsekken eller veska.
Hele sjakkbrettet inkludert brikkene kan flatpakkes og får enkelt plass i ryggsekken eller veska.

Portofritt

Den lave vekten til sjakkbrettet gjør at spillet blir lett å ta med seg på reise, men det gjør også positivt utslag på kostnaden.

– Vekten på sjakkbrettet ligger på rundt 200 gram. Det er en av fordelene våre, da vi kan sende brettene relativt billig i posten. Vi har derfor inkludert frakt i prisen, uansett hvor i verden man bestiller fra, sier Glazebrook.

– Dere er allerede i kontakt med fabrikker. Hvordan har denne prosessen vært for dere?

– Etter å ha laget 5-6 forskjellige prototyper, kom vi frem til at det hadde vært morsomt og få i gang en produksjon av brettet. Da prisnivået i Norge ble for høyt for et ganske beskjedent budsjett, tok vi kontakt med diverse fabrikker i Asia, gjennom google-søk og alibaba.com. Vi fikk til slutt et par tilbud fra noen fabrikker, som vi nå har vært i kontakt med relativt lenge, sier Glazebrook.

Dersom finansieringen går i boks, kan støttere vente seg sjakkbrettene i løpet av februar 2015.

Musikkkreditering for Kickstarter-videoen over: "AcidJazz - Kevin MacLeod - No Changes done"

Kjøleskapspoesi har endelig fått en verdig konkurrent. Dompap Design
Les også:

Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Terje laget regne-app som ingen forstod

Unngå denne fellen hvis du vil ha matteflinke barn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.