IT

Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

En enkel graf viser hvordan internett er koblet sammen.

USA står som en av de mest sentrale hubene for internett til tross for en rekke avsløringer om overvåkning.
USA står som en av de mest sentrale hubene for internett til tross for en rekke avsløringer om overvåkning. Bilde: Oxford Internet Institute / Creative Commons
4. apr. 2014 - 20:00

Kart for kollektiv transport er nyttige verktøy som lar folk orientere seg i en storbys innfløkte kollektivsystem uten å ha forkunnskap om byen eller kollektivtilbudet.

Nå kan en på samme måte lettfattelig orientere seg over hvordan den internasjonale infrastrukturen til internett er bygd opp ved hjelp av dette ferske kollektivkartet over verdens forbindelser av undersjøiske fiberoptiske kabler.

Og det er mye internasjonal politikk å lese av kartet.

Oxford Internet Institute, som er underlagt Universitetet i Oxford har laget grafikken. Dataene om de undersjøiske kablene er hentet fra cablemap.info.

NSM: – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

"Fiender" og sensurstater

Tilleggsopplysninger i grafikken viser også hvilke stasjoner som er ansett som "fiender av internett" i 2014, altså de som praktiserer overvåkning, sensur og rettslig forfølgelse som følge av atferd på internett. Disse merkelappene er tatt fra Reportere uten grensers siste rapport om internett.

Les også: Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

Mye politikk, mye USA

Tidligere har det blitt omtalt at 80 prosent av all norsk nett-trafikk går gjennom svenske kabler, og samferdselsminister Solvik-Olsen har gått ut og forlanget garantier for ikke å bli overvåket av Sverige.

Internettets hovedstasjon er tilsynelatende USA.

Amerikanerne har direkte tilkobling til flere undersjøiske kabler enn noen andre og er dermed direkte knyttet til de fleste kontinenter. De er også kjent for å drive både overvåkning og straffeforfølgelse.

For ikke lenge siden ba den kinesiske mobilgiganten Huawei USA om å forklare seg om spionasje på deres servere.

Brasil og EU ønsker et europeisk internett for å unngå overvåkning fra USA. Om dette betyr at metrokartet får mer innfløkte forbindelser i fremtiden, vil tiden vise.

Les også: Norge er en svært viktig lyttepost for NSA

Sentrale aspekter

Ifølge Oxford Internet Institute er viktigheten av å være sentral i nettet todelt. På den ene siden, har internettbrukere i de sentrale landene billigere og raskere internett. Ingen land med lavpriset internett er dårlig tilkoblet, skriver de.

På den andre siden, peker instituttet på aspektet med at de sentrale landene har en historie som tenderer mot overvåkning.

Og da ikke bare eksemplifisert gjennom USA, men også hvordan den britiske overvåkningsorganisasjonen GCHQ har avlyttet hundrevis av kabelstasjoner rundt om i verden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Britisk etterretning ble også nylig omtalt for å ha samlet inn millioner av webcam-bilder fra Yahoo-brukere uten å ta i betraktning om brukerne var terrormistenkte eller ikke.

Les også:

Google raser mot NSAs overvåking

De vil gi anonym chat til folk flest

Her er søkemotorene som gir deg andre treff og bevarer anonymiteten din  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.